Hlavní obsah

Vláda schválila zařazení zbrojaře Obnosova na sankční seznam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda schválila zápis dalších tří osob na vnitrostátní sankční seznam, oznámil ve středu po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Na návrh ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se na něm objevili ruský podnikatel Boris Obnosov a manželé Rostislav a Olga Zorikovovi, což jsou jeho příbuzní. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Boris Obnosov

Článek

„Vláda schválila zápis dalších tří subjektů na vnitrostátní sankční seznam, který ministerstvo zahraničí vede na svém webu,“ oznámil Fiala po jednání kabinetu.

„Jde o lidi, kteří se podílejí na výrobě zbraní pro režim ruského prezidenta Vladimira Putina nebo z toho mají prospěch,“ vysvětlil premiér.

Podle webu má jít o ruského podnikatele Borise Obnosova a jeho příbuzné, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy.

Obnosov je generálním ředitelem státního holdingu KRTV, který vyrábí zbraňové systémy a podle ministerstva je dodává ozbrojeným silám v Rusku. Zorikovovi mají podle úřadu z vazby na Obnosova osobní prospěch. V Česku vlastní a užívají luxusní nemovitosti a vozy. Olga Zorikovová je Obnosovovou dcerou, Rostislav Zorikov je její manžel.

„Ruský oligarcha, jenž stojí za výrobou raket, které zabíjejí nevinné Ukrajince, musí nést následky. Stejně jako ti, kteří si v Česku užívají luxusu za peníze z obchodu se smrtí. Jsem rád, že vláda dnes na můj návrh schválila zápis dalších tří osob na vnitrostátní sankční seznam,“ napsal na sociální síti X, bývalém Twitteru, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Na sankčním seznamu zatím byly zatím tři osoby. Koncem dubna na něj vláda zařadila moskevského patriarchu Kirilla, před měsícem a půl ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka.

Zařazení na seznam pro dané osoby znamená zákaz vstupu do Česka a pobytu v něm, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi, jež má na starosti Finanční analytický úřad. Zařazení na vnitrostátní sankční seznam vládě umožňuje takzvaný Magnitského zákon, který vešel v účinnost v lednu.

EU uvalila sankce na další osoby a firmy v Bělorusku kvůli potlačování protestů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám