Hlavní obsah

Vláda schválila novelu zavádějící u spotřebních daní nový registr

Od příštího roku by měl vzniknout v Česku registr osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, mezi které patří například antikorozní nebo textilní oleje. Tyto oleje nepodléhají zdanění, podvodníci je přimíchávají do pohonných hmot, a stát tak přichází o peníze na daních. Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřebních daních, kterou vláda odsouhlasila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kvůli daňovým nedoplatkům by se měl zpřísnit proces, v rámci kterého je firmám povolováno nakládat s vybranými výrobky podléhajícími spotřební dani.

Vznik registru si podle ministerstva financí  vyžádaly daňové podvody, které souvisí s nezákonným přimícháváním nezdaněných zvláštních minerálních olejů do pohonných hmot, zejména motorové nafty. Návrh by podle ministerstva měl co nejméně dopadnout na malé distributory a spotřebitele zvláštních minerálních olejů.

Mezi zvláštní oleje patří oleje používané k obrábění kovů, k uvolňování odlitků z forem, antikorozní oleje, ložiskové oleje, oleje pro technologické účely, oleje pro kalení a přenos tepla, textilní oleje a ostatní mazací oleje. U těchto olejů vzniká povinnost přiznat a zaplatit spotřební daň pouze v případě, že jsou určeny pro pohon motorů, výrobu tepla nebo pro výrobu směsných pohonných hmot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám