Hlavní obsah

Vláda schválila novelu o věznicích, místo čtyř typů budou jen dva

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Počet typů věznic by se měl snížit ze čtyř na dvě, a to na věznice se zvýšenou ostrahou a na věznice s ostrahou. Novelu, která to stanovuje, v pondělí schválila vláda. V současnosti existují ještě věznice s dohledem a dozorem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novela také upravuje zařazení vězňů. Do zmiňovaných dvou druhů věznic by je měly i nadále rozdělovat soudy, nicméně vězeňská služba by odsouzené ještě rozdělila do tří různých typů oddělení, které by se lišily způsobem zabezpečení.

„Jde o přístup k vězňům. Od režimu 19. století, kdy jsme měli káznice a zostřené káznice, v jedněch se podávala v poledne polévka a v druhých jen chleba, přecházíme do režimu, kde vězení a všechno další záleží na tom, jak se aktuálně ten člověk chová,“ vysvětlil s trochou nadsázky ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Lepší práce s vězni

Systém je podle Pelikána mnohem pružnější než ten stávající a umožní reagovat na aktuální změny. Vězeňské službě novela prý umožní lépe s vězni pracovat.

Pro odsouzené se zároveň může jednat o jakousi motivaci, protože v případě dobrého chování půjdou do typu s mírnějším režimem.

Změna by měla přinést i zvýšení bezpečnosti ve věznicích a snižování rizik recidivy. Novelu zákona musí ještě posvětit parlament, poté zamíří k podpisu prezidentovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám