Hlavní obsah

Vláda schválila Julínkovi tři ze čtyř reformních zákonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kabinet ve středu schválil celý balík reformních zákonů připravených ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS) s výjimkou zákona o zdravotním pojištění. Potvrdil to premiér Mirek Topolánek (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na zasedání vlády.

Článek

Do pondělí mají experti najít pro zbývající právní normu takovou formulaci, kterou by přijali i koaliční lidovci. Stejně jako zeleným jim nevyhovuje definice základních standardů placených z veřejného pojištění.

"Zůstává jeden paragraf zákona o veřejném pojištění, jsme připraveni přijmout všechna vylepšení dané definice," popsal stav přípravy norem po jednání vlády Julínek.

Vláda se zabývala čtyřmi Julínkovými normami - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. První tři schválila, poslední odložila.

KDU-ČSL vadily hlavně potraty pro cizinky

Lidovci měli největší výhrady k úpravě potratů ve druhém ze zákonů. Vadilo jim například to, že by v Česku mohly zákrok podstoupit cizinky. V tomto případě vláda podle Julínka zvolila text, který dává cizinkám z jiných zemí EU možnost požádat o potrat v ČR. Nevyhověla tak požadavkům lidovců, Julínek poznamenal, že formulace může doznat změny ve Sněmovně.

Kabinet minulý týden po několika hodinách debatu o reformních zákonech přerušil kvůli neshodám. Koaliční partneři měli k některým ustanovením výhrady a požadovali jednání expertů. Jejich sobotní schůzka ale dohodu nepřinesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám