Hlavní obsah

Vláda přesune 7,3 miliardy z problematických operačních programů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) na svém středečním zasedání schválil přesun 7,3 miliardy korun z problematických operačních programů, které špatně čerpají finance. Finance obdrží fungující a bezproblémové programy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake (LIDEM), v pozadí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Po jednání vlády to uvedla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a dodala, že přesuny financí musí ještě projednat monitorovací výbory jednotlivých programů.

Operační program ROP Severozápad tak přijde o 3,1 miliardy korun, které se rozdělí mezi ostatní regionální operační programy. Kromě toho ministerstvo navrhlo přesunout 3,7 miliardy korun z OP Životní prostředí do OP Doprava, kde mají být využity na modernizaci a rozvoj pražského metra. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc.

"Řídicí orgány to teď musí připravit pro monitorovací výbory programů. Bez jejich schválení to nemůže odejít na Evropskou komisi," řekla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková.

Čerpání je v ČR ve skluzu

Vláda projednala zprávu MMR o rizikových operačních programech, podle které je Česko ve skluzu v čerpání peněz z evropských fondů. EK dosud certifikovala jen 29,3 procenta připravené částky, do konce roku by to mělo být 65 procent.

Od počátku programového období do konce roku 2013 musí výše certifikovaných výdajů zaslaných Evropské komisi dosahovat přibližně 65 procent celkové alokace OP na období 2007–2013. Podle monitorovací zprávy MMR za březen získali domácí příjemci dotací dosud 419,5 miliardy korun, což je 52,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v období 2007 až 2013 k dispozici.

Z celkové dosud vyplacené částky však požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 233,4 miliardy korun, tedy 29,3 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace.

Některé programy limity plní

Limit čerpání pro rok 2013 podle MMR nyní plní pouze dva operační programy, OP Přeshraniční spolupráce Česká republika–Polsko a OP Doprava, a tři regionální operační programy (ROP Severovýchod, ROP Jihovýchod a ROP Střední Morava).

Žádostí o podporu v rámci politiky hospodářské, sociální a územní soudržnosti EU realizované na území ČR evidují úřady od začátku programového období 94 891.

Celková požadovaná částka dosahuje 1,36 biliónu korun, tedy 170,8 procenta celkové alokace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat 784,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám