Hlavní obsah

Vláda končí s kritikou Pekingu kvůli Tibetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet Bohuslava Sobotky chce zlepšit vztahy s Čínou, proto nebude kritizovat Čínu kvůli okupaci Tibetu a současně neuzná tibetskou exilovou vládu. Praha v této asijské zemi vidí šanci pro české hospodářství a současně má zájem o čínské investice v Česku. Po středečním jednání kabinetu to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka tvrdí, že Česko má nyní s Čínou horší vztahy než klíčové evropské země. Významné evropské země, jako Německo, Francie a Velká Británie, mají s Pekingem strategické smlouvy. Česko tak musí diplomatický handicap dohnat, řekl premiér.

"Jsme exportně orientovaná ekonomika. Jsme země, která závisí na vývozu našeho zboží a služeb. A je strašně důležité, abychom byli schopni pro náš export a pro naše produkty zajišťovat další nové trhy," řekl Sobotka.

Do Číny by se příští týden měl vypravit ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jeho cesta by měla otevřít dveře podobným cestám dalších českých politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana.

"Na té cestě je zajímavý fakt, že se poprvé po 15 letech uskutečňuje oficiální cesta ministra zahraničí do Číny," komentoval premiér.

Česko má zájem o podporu exportu, spolupráci v leteckém průmyslu, energetice nebo zemědělství. Tématem jednání Zaorálka s čínskými politiky budou také investice východní ekonomiky v České republice.

Peking by také v ČR mohl postavit moderní technologický park, uvedl Zaorálek. Podle něj má Čína v hledáčku Moravskoslezský kraj, zejména kvůli počtu lidí, kteří zde nemají práci. Zaorálek uvedl, že centrum nemá být pouhou montovnou, ale má umožnit výrobu složitějších technologií.

Podle šéfa hradní diplomacie Hynka Kmoníčka je možné, že se ještě letos vypraví do Číny prezident Zeman. Hlava státu na konci roku zamíří buď do Moskvy, nebo právě do Pekingu, řekl Kmoníček.

Čínská armáda vtrhla na území nezávislého Tibetu v říjnu 1950. Po povstání 10. března 1959 tam byl nastolen systém vojenských kontrolních výborů. Od roku 1965 je Tibet čínskou autonomní oblastí.

Anketa

Co má podle vás česká diplomacie ve vztahu s Čínou upřednostňovat?
Dodržování lidských práv
64,6 %
Dobré ekonomické vztahy
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6461 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám