Hlavní obsah

Vláda dala výměně správní rady VZP zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet ve středu souhlasil s plánem ministra zdravotnictví Davida Ratha na výměnu deseti zástupců státu ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Rathovy tužby na jmenování lidí loajálních ČSSD do rady VZP však vzaly částečně za své, předseda lidovců Miroslav Kalousek se pokoušel prosadit do správní rady VZP i sympatizanty KDU-ČSL.

Článek

Kalousek však současně připustil, že výběr zástupců státu do správní rady je pod patronací ČSSD. Rath nicméně Kalouskovy připomínky reflektoval, v řádu týdnů až měsíců by tedy měli lidovci posílit pozici ve správní radě největší zdravotní pojišťovny.

Rath chtěl do správní rady VZP sociální demokraty

Rath do správní rady prosazuje například šéfa svého sekretariátu na ministerstvu a kolegu z lékařské komory Michala Sojku, který je členem ČSSD. Dalším z uvažovaných adeptů je předseda středočeské organizace ČSSD a poradce šéfa Sněmovny Richard Dolejš. Podle přání ministra by ve správní radě měl zasedat i poslanec za ČSSD Michal Hašek a ředitel odboru poradců ministra práce Jan Kostelecký.

Do rady by se měla podle Rathova seznamu dostat i premiérova poradkyně Běla Hejná. Loni za ČSSD neúspěšně kandidovala do Senátu. Sestavu měli uzavírat poradce ministra financí Zdeněk Frühauf a Karel Goldemund, který je členem ČSSD.

Reklama

Související články

Rath opět zostřil boj proti VZP

Ministr zdravotnictví David Rath si po zavedení nucené správy v minulém týdnu nebral vůči největší zdravotní pojišťovně servítky ani v pondělí. Podle...

Výběr článků

Načítám