Hlavní obsah

Vítejte v EU: Stejná velikost kondomů pro všechny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Univerzální velikost kondomů, přesně daný tvar banánů a velikost rajčat: to jsou příklady mýtů o Evropské unii. Jejich pravdivost je sporná. Brusel sice vyžaduje u zboží určité parametry, rozhodně to však neznamená, že by to nevyhovující hned končilo na skládkách nebo ve spalovnách.

Foto: Olympia Plzen

Pro letošní ročník je připravena novinka, kterou bude hromadné představování aut vybraných značek dle zaběhlé kategorizace.

Článek

Autorem pravidel v EU je Evropský výbor pro standardizaci (CEN). Ten sice v druhé polovině 90. let mimo jiné vyhlásil bezpečnostní normy pro pánskou ochranu, stanovené parametry jsou ale pouze orientační a velikosti nebo tvaru zboží se vůbec nezabývají. Rozhodně v sobě tak nepřinášejí pevně dané rozměry diktující výrobu univerzálních kondomů pro celou Unii.

Podobný případ platí rovněž u ovoce a zeleniny. Brusel v minulosti sjednotil na nadnárodní bázi normy týkající se jejich kvality, velikosti a hmotnosti - ale jen proto, aby umožnil spotřebitelům dostávat za své peníze kvalitní a čerstvé zboží. Neznamená to tedy, že banán nepatřičného tvaru skončí automaticky na skládce - je pouze přeřazen do jiné, levnější kategorie.

Unie se stanovením jednotných kritérií snaží také o ucelení dílčích národních norem, které podle internetové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR Euroskop komplikovaly obchod. Pravidla stanovuje mimo jiné Řídící výbor pro ovoce a zeleninu, v němž vedle zástupců Evropské komise zasedají představitelé členských států.

Byrokraticky nastavené standardy přesto v některých případech ochuzují unijní trh o chutnější produkty. Přesvědčili se o tom v minulosti i čeští pěstitelé jablek, kteří narazili při svých snahách prodat nadnárodním koncernům v ČR své "podměrečné" ovoce. Hypermarkety je většinou odmítly a daly přednost "normovanému" dovozu z EU.

I neprodejné ovoce nemusí nutně skončit na skládce. V rámci společenství platí předpis, že plody nevhodné k prodeji mohou být prostřednictvím registrovaných charit nabídnuty potřebným, tj. nezaměstnaným a bezdomovcům.

Pondělí:Konec značení Made in Czech Republic?
Vaše témata posílejte:eu@novinky.cz

Vstup do EU:

zbývá 6 dní

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám