Hlavní obsah

Vítejte v EU: Placení daně z nemovitostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po rozšíření Evropské unie si bude český občan moci koupit nemovitost na jakémkoli místě společenství. Z toho vyplývá i povinnost platit z obchodu příslušné daně. Jednoduché pravidlo určuje, že poplatky půjdou do státní pokladny členské země, kde se nemovitost nachází, a to bez ohledu na národnost kupce či prodejce.

Foto: Jiří Cysař

Dana Zátopková a Věra Čáslavská české legendy sportu

Článek

"Bude-li se nemovitost nacházet u nás, DPH se následně v tuzemsku také vybere. Není přitom důležité, kdo službu poskytuje, tj. zda je to Čech, cizinec nebo realitní kancelář," přiblížilo povinnosti při koupi domu nebo bytu Ministerstvo financí ČR s tím, že stejný princip platí v celém společenství.

Úřad proto všechny podnikatele upozornil na skutečnost, že pokud bude český plátce DPH poskytovat služby v případě nemovitosti vystavěné v jiném státě, může mu tam vzniknout rovněž povinnost zaregistrovat se tam k DPH a odvést následně příslušnou daň.

Pozor, podmínky se v jednotlivých státech liší a před započetím podnikání je dobré si situaci v dané zemi řádně ověřit.

Stavební práce s výjimkou

Jelikož si ČR vyjednala do roku 2007 výjimku v DPH na stavební práce pro účely bydlení, nemělo by se v této oblasti po 1. květnu nic výrazně změnit. Sazba za tyto služby zůstane na stávajících 5%.

Poslancům se na poslední chvíli rovněž podařilo vyřešit problém převodu stavebních pozemků. Kvůli chybě ve vyjednávání s Bruselem totiž lidem, kteří kupují dům nebo byt vystavěný na pozemku tzv. na klíč od vybrané společnosti, hrozilo po 1. květnu zvýšení nákladů na transakci řádově v desítkách až stovkách tisíc.

Převod příslušných parcel byl totiž až dosud bez daně, v rámci harmonizace s normami EU se měl ale přesunout do 19% sazby.

Věc vyřešil po vleklé debatě koncem února až rozpočtový výbor Sněmovny úpravou samotné definice stavebního pozemku, která se poté dostala do zákona. DPH na stavební pozemky se tak po vstupu ČR do Unie nebude kvůli upravené slovní konstrukci prakticky uplatňovat.

Zítra:Zvýšení cen půdy a nemovitostí
.: Vaše témata posílejte:eu@novinky.cz

Vstup do EU:

zbývají 44 dny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám