Hlavní obsah

Vitamin A? V dětmi oblíbeném nápoji rozhodně ne, zjistila kontrola

Na etiketě se nápoj Prime s tropickou příchutí chlubil obsahem vitaminu A. Potravinová inspekce ale při kontrole žádný nenašla. A není to poprvé. Výrobce tím podle ní klame spotřebitele. Častými konzumenty podobných drinků a energeťáků jsou děti, což bývá hájeno tím, že nápoje obsahují vedle povzbuzujících látek i vitaminy a aminokyseliny.

Foto: Envato elements

Energetický nápoj

Článek

„Laboratorní rozbor potvrdil, že obsah vitaminu A v předmětném výrobku byl pod mezí stanovitelnosti. Spotřebitelům tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení,“ upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce na síti X.

Obal nápoje sliboval 180 mikrogramů na 100 mililitrů, kontrola ale nedokázala žádné hodnoty naměřit. Šlo o výrobek z maloobchodní prodejny v Plané nad Lužnicí.

Vedle sladidel, vody, aromat, minerální soli a aminokyselin uvedl výrobce i vitamin E, vitamin B6 a vitamin B12. U těch inspekce problémy nenašla.

Nejde o první takový případ. Inspektoři už v březnu upozornili na variantu nápoje s citrusovou příchutí, která měla stejný problém s vitaminem A. Tehdy šlo o fitness prodejnu v Praze.

Energetická řada nápojů této značky byla některými výživovými experty kritizována, jelikož jedna plechovka obsahovala více kofeinu, než bylo u energy drinků standardní. Riziko to představovalo pro děti. Nápoj zkontrolovaný inspekcí ale neobsahuje kofein a řadí se mezi „neenergetické“.

Konzumace energy nápojů u dětí je v Česku velký problém. Dvakrát týdně si je dá desetina školáků ve věku 13 až 15 let, ukázal nedávný průzkum Univerzity Palackého v Olomouci. Každý den si ho dají tři procenta školáků, což jsou desítky tisíc dětí na základních školách.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal slyšet, že podporuje zavedení spotřební daně na slazené nápoje. Resort uvažuje i o zavedení věkové hranice pro konzumaci energetických nápojů.

Na 70 tisíc dětí rizikově pije energy drinky

Domácí

Výběr článků

Načítám