Hlavní obsah

Vinaři šílí: Firma provozuje vinomat. Litr vyjde na 50 korun

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen mléko, kávu nebo čaj, ale už i víno si mohou lidé v Ostravě koupit z automatu. Vinomat, tak společnost Pavlovín z Velkých Pavlovic svou novinku pojmenovala. Je umístěn v trafice paláce Prosperita na Nádražní ulici v centru moravskoslezské metropole. Vinaři s takovým prodejem nesouhlasí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Víno z automatu si lze načepovat v Ostravě.

Článek

„Další vinomaty budeme instalovat v nejbližší době také v Ostravě, abychom mohli prototypy důkladně vyzkoušet. Dále počítáme s distribucí automatů po celé republice,“ řekl jednatel společnosti Martin Ciežák. Má za to, že jde o první automat svého druhu v Ostravě.

„Možná někde nějaké jsou. Ale reálně v provozu vinomat, který má tyto parametry, to znamená kontrola, pod dusíkem… Toto je prakticky první prototyp, který má zabezpečit výdej vína, aniž by se toho dotkla nějaká obsluha,“ upozornil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vinomat nabízí čtyři druhy vína v různých cenových relacích, od 50 do 65 korun za litr. Sortiment je však možné měnit podle potřeby, vína mají pocházet z vinic v okolí Klobouk u Brna a od zahraničních pěstitelů.

Ověření věku

„Vinomaty mají stálé vnitřní chlazení s regulovatelnou teplotou, které je nastaveno na sedm stupňů Celsia. Vnitřek i jeho potrubí jsou pravidelně čištěny, po každém odběru se výdejní místo vypláchne a provede sterilizace UV lampou,“ popsal Ciežák a dodal, že víno je hnáno do lahví zákazníků dusíkem.

Lidé si mohou víno odebírat do vlastních nádob nebo do recyklovatelných obalů, minimální odběr vína není stanoven. „Zákazník má možnost dané víno za minimální cenu ochutnat a na místě se rozhodnout, zda ho koupí. Vinomat má samozřejmě ochranné prvky, které zabraňují prodeji lidem mladším osmnácti let. A to tak, že zákazník se musí nejprve prokázat občankou nebo pasem a čtečka přečte strojově čitelný kód, z kterého zjistí jeho věk,“ popsal jednatel společnosti.

Prodej je legální

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy je prodej vína z automatu legální. Avšak pouze za předpokladu splnění několika požadavků. „Musí tam být v podstatě splněno všechno to, co je vyžadováno od prodeje sudového vína v kamenných prodejnách či vinotékách. Primárně tam musí být zajištěna hygiena, musí tam být dostupné všechny informace o prodávaném vínu a uveden provozovatel takového automatu,“ sdělil

V případě kontroly by SZPI odebrala z automatu také vzorky nabízených vín a zkontrolovala by například, zda souhlasí deklarovaná odrůda nebo zda víno splňuje senzorické a laboratorní požadavky.

Víno je kulturní nápoj a má se prodávat kulturně u odborníků na místech k tomu běžných
prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray

„Například jestli není víno přecukřené nebo zda odpovídá jeho geografický původ,“ vysvětlil. S veřejnými automaty se už inspekce setkala v minulosti, byly ale na prodej burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu.

Informace o ostravském vinomatu překvapila prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye. „My bojujeme proti pofiderním vinotékám a jiným prodejním místům, a že by se ještě zavedly automaty, to už je úplný vrchol,“ myslí si. Vinomat mu přitom připadá jako nějaká extrémní česká specialita.

„Nedovedu si představit, jak to víno bude ošetřeno. My máme za to, že víno je kulturní nápoj a má se prodávat kulturně u odborníků na místech k tomu běžných, určených nebo tradičních, to znamená vinotéky, restaurace, sklepy nebo v lahvích v obchodech,“ poukázal Nyitray s tím, že normální člověk, který má rád víno, si ho nekoupí v automatu.

Anketa

Koupili byste si víno v automatu?
Ano, když by bylo dobré
72,2 %
Ne, je to nevhodné
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6510 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám