Hlavní obsah

VIDEO: Reforma zdravotnictví se zdrží, oznámil Julínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Reforma zdravotnictví se zdrží, uvedl ministr Tomáš Julínek(ODS) na čtvrteční tiskové konferenci. Julínek se rozhodl rozdělit svou reformu zdravotnictví a nepředložit ji v jednom balíku zákonů. Navrhovaná reforma byla terčem ostrých výpadů z opozičních řad, na podobě změn ve zdravotnictví se však ministr nemohl dohodnout ani s koaličními partnery.

Reforma zdravotnictví se zdrží, přiznal ministr JulínekVideo: ČTK

 
Článek

Ministerstvo dokončilo sice konečné znění zákonů, do vlády ale pošle příští týden jen ty méně sporné.

Mezi méně spornými zákony, které ministr předloží kabinetu, bude návrh zákona o zdravotních službách, speciálních zdravotních službách a záchranné službě.

Sporné normy, kterými chtěl Julínek transformovat univerzitní nemocnice a privatizovat zdravotní pojišťovny, zůstávají rozpracované a nemají ani stanovený termín dokončení.

Rozdělením reformy se tak některá opatření proti původnímu ministrovu plánu pozdrží. Kritiku opozice i některých koaličních poslanců budí hlavně návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Tuto normu chce Julínek předložit jako úplně poslední. Neshody panují i u zákonů o zdravotním pojištění.

Výsledné znění má záviset na dohodě

Julínek uvedl, že má hotovo paragrafové znění všech norem. Předkládat je ale chce podle toho, jak se mu na nich podaří dohodnout v koalici i s opozicí. Souhlas chce i od odborníků.

Ve čtvrtek proto jednal s radou poskytovatelů péče. Odpoledne se chystá ve Valticích sejít ještě s představiteli České lékařské komory. Komora ministrovy plány dlouhodobě kritizuje.

Ve stejný den, kdy Julínek oznámil zdržení reformy, Sněmovnou prošel druhým čtením návrh na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici. Předloha byla v úterý ve zrychlené lhůtě posouzena sněmovním výborem pro zdravotnictví, který ale nezaujal žádné stanovisko. Definitivní rozhodnutí o návrhu padne příští týden.

Reklama

Související články

Julínek: Na plomby si časem připlatíme

Pacienti by si časem mohli připlácet na plomby, v dohledné době to ale nejspíš nehrozí. Novinářům to na sjezdu České stomatologické komory řekl ministr...

Výběr článků

Načítám