Hlavní obsah

VIDEO: Novými ministry za ODS budou Filipiová a Bendl

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek oznámil jména nástupců odvolaných ministrů Aleše Řebíčka a Tomáše Julínka. Řebíčka na postu ministra dopravy nahradí bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, Julínka v čele resortu zdravotnictví vystřídá senátorka Daniela Filipiová. Premiér potvrdil, že bude respektovat nominace menších koaličních stran. Do vlády tak vedle Filipiové a Bendla zamíří i Michael Kocáb a Pavel Svoboda.

Článek

Premiér nejprve poděkoval odcházejícím ministrům. Zdůraznil, že ministr Julínek neodchází proto, že by pracoval špatně, ale pro malou schopnost prezentace výsledků své práce.

Filipiová chce navázat na Julínka

Filipiová řekla, že si váží práce svého předchůdce. Dodala, že se bude snažit navázat na Julínkovu práci, neboť si myslí, že jím nastartované reformy jsou dobré a potřebné.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek představil ve čtvrtek nové ministry za ODS. Daniela Filipiová (vpravo) bude ministryní zdravotnictví, Petr Bendl (třetí zprava) povede resort dopravy.foto: Právo/Michaela Říhová

Řebíčka Topolánek označil za ministra, který sice nebyl výrazný, ale i přesto se dle premiéra zasloužil o rozvoj řady projektů. Petra Bendla označil premiér za Řebíčkova přirozeného nástupce. Bendl řekl, že jeho mottem na ministerstvu dopravy bude to, aby doprava nezatěžovala, ale spojovala a přibližovala.

Topolánek řekl, že noví ministři by se měli funkcí ujmout 23. ledna.

Rekonstrukce vlády začala Stehlíkovou a Čunkem

ODS oznámila navrhované změny v kabinetu po zelených a lidovcích. Zelení již v neděli navrhli vyměnit dosavadní ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou hudebníkem Michaelem Kocábem.

ODS oznámila navrhované změny v kabinetu po zelených a lidovcích. Zelení již v neděli navrhli vyměnit dosavadní ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou hudebníkem Michaelem Kocábem.

Za lidovce z vlády odejde vicepremiér a šéf strany Jiří Čunek, kterého na ministerstvu pro místní rozvoj nahradí dosavadní šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Na Svobodovo místo navrhli lidovci diplomata Pavla Svobodu. Postu vicepremiéra by se za KDU-ČSL měla ujmout ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Mise za poplatky by byl politický handl, řekl Topolánek

Grémium ODS také oznámilo, že vláda bude příští týden schvalovat mise českých vojáků v zahraničí. Premiér Topolánek řekl, že ČSSD je v zahraniční politice „neodpovědná a populistická“. Připomněl, že když byla ODS v opozici, vládě při schvalování misí pomáhala, neboť tehdejší koalice vedená ČSSD neměla v řadě případů dostatek vlastních poslanců.

Topolánek řekl, že návrh, o němž bude vláda jednat, vychází z požadavků expertů ČSSD, nevidí proto důvod, proč by prodloužení misí nemělo být schváleno. Požadavek ČSSD vyměnit schválení misí za zrušení poplatků označil premiér za politický handl.

Místopředseda ODS David Vodrážka závěrem vyzval senátora ČSSD Vladimíra Drymla k rezignaci na všechny funkce. Drymlovo chování prý poškozuje českou politickou scénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám