Hlavní obsah

VIDEO: ČSSD chce dohodu s ODS před schválením Lisabonské smlouvy

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek chce mít o pravidlech spolupráce s ODS v době českého předsednictví EU jasno nejpozději do rozhodování o Lisabonské smlouvě, tedy do začátku února. Proto v úterý jednal o přípravě dohody s premiérem Mirkem Topolánkem a ve středu, po skončení jednání Sněmovny, by měli pokračovat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Dohoda má smysl v tuto chvíli. Buďto ji uzavřeme hned, anebo si umím představit, že bude uzavřena těsně před zahájením první schůze Sněmovny v příštím roce, kdy bude jasno, jaký je postoj ODS k Lisabonské smlouvě,“ řekl Paroubek ve Sněmovně novinářům.

Šéf ČSSD trvá na tom, že nepůjde o žádnou opoziční smlouvu, která by znamenala klid zbraní v době evropského předsednictví. „Žádný toleranční patent, ale efektivní dohoda na spolupráci k zajištění úspěšného českého předsednictví, na kterém máme zájem i bez této dohody,“ řekl sociálně demokratický šéf novinářům a dodal, že na úspěchu českého předsednictví budou socialisté pracovat, neboť ho považují za velkou příležitost pro ČR.

Vedle otevření cesty k ratifikaci Lisabonské smlouvy v co nejkratším termínu chtějí sociální demokraté do dohody prosadit také zahájení seriózní debaty o zavedení eura v ČR. „V rozbouřených vodách světové krize se ukazuje, že je to efektivní řešení,“ myslí si Paroubek.

Dohodu musí schválit i vedení obou stran a koalice

Dohoda, jejíž text původně vyjednávali za ODS, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a za sociální demokraty místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, obsahuje také pravidla vzájemné informovanosti o průběhu českého předsednictví a také určitý závazek o uplatnění některých odborníků ČSSD v rámci evropského předsednictví.

Podle Paroubka jsou případné personální změny uvedeny až na posledním místě. Týká se to i jeho postupu na post předsedy Sněmovny. „Pokud nebudou ty předchozí body, tak nebudu uvažovat o žádné své účasti na vedení Poslanecké sněmovny,“ prohlásil Paroubek.

Jestliže se oba lídři shodnou na znění dohody, bude pak podle Paroubka záležet také na stanovisku politických grémií ČSSD a ODS. Premiér Topolánek bude muset text dohody projednat také se svými vládními kolegy.

Reklama

Výběr článků

Načítám