Hlavní obsah

Vichřice a loudání

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konstatovaly nedávno jedny přední slovenské noviny, že Slováci se po dvanácti letech samostatnosti konečně emancipují od Čechů. Prý už po Česku nepošilhávají jako po vzoru a Praha že už pro ně není tak přitažlivou metropolí, jak bývala.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Dobrá zpráva pro Dzurindovu vládu, řekl jsem si. A není důvod takové "zdospělení" našim pokrevencům nepřát. Pihu na kráse - ve vedení oněch novin je Čech z Prahy - lze jistě přehlédnout.

Slovensko dnes navíc České republice dávají za vzor jak zahraniční finanční a ekonomické instituce, tak domácí opoziční ODS. Hovoří se dokonce o ekonomickém tygrovi, který s problémy, dlouho neřešenými, nedělá žádné štráchy: rovná daň, reforma zdravotnictví, reforma důchodová, výrazné snížení sociálních dávek, na obzoru školné. Jde to, jako když hromy bijú. A my v Česku leda přešlapujeme, tlacháme a skutek utek. Tož tak.

Přiznám se, že i já bych už nějakou tu zásadní reformu v Česku viděl a rád bych se dožil státního rozpočtu když ne vyrovnaného, tedy alespoň maloschodkového. Jenže červa pochybností o vhodnosti slovenského vzoru ne a ne zapudit.

Není možné si totiž nevšimnout, že úměrně tomu, jak přibývá chvály slovenského reformátorství, přibývá Slováků, kteří přijíždějí do Česka za obživou. Například v našem sídlištním supermarketu se z pokladen už několik týdnů ozývá stále častěji libozvučná slovenčina. Pochopitelně. Osmnáct tisíc českých korun průměrného výdělku u nás a třináct tisíc slovenských korun průměrného výdělku na Slovensku (při srovnatelných cenách), to je zatraceně dobrý důvod k pracovní turistice.

Slyším námitky oponentů: Slovensko svými drastickými reformami klade základ budoucí prosperitě a blahobytu. Kéž by, kéž by, ale mne při tomto argumentu začnou zvonky vyzvánět známou poplašnou písničku: to bude po letech, snad v pětiletce páté! Většina z nás si tu starou ošklivou melodii ještě pamatuje. Ale člověk žije teď! Slovensko se po reformním tajfunu jistě bude moci chlubit makroekonomickými ukazateli, méně však už současným důstojným životem jednotlivců.

Nejsem proti potřebným reformám v Česku, v některých případech se vláda asi opravdu loudá. Avšak pokud by staří lidé u nás museli omezovat návštěvy u lékaře, protože by neměli na poplatky, romské děti by se občas musely dosycovat trávou a statisíce Čechů by si muselo na důstojný život vydělávat v zahraničí, shledávám cosi sympatického i na tom loudání. Možná však, že to Slováci tak černě nevidí a reformní vichřici Dzurindovy vlády v příštích volbách svými hlasy odmění. To bude teprve skutečný příklad pro nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám