Hlavní obsah

Víc těžce nemocných dosáhne na příspěvek na kompenzační pomůcky, schválila Sněmovna

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna v pátek odklepla novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Nově by díky ní měli mít nárok na dotaci na kompenzační pomůcky i lidé s těžkým onemocněním srdce, plic a cév v nohách. Příspěvek na nejnákladnější pomůcky, jako jsou šikmé a svislé zvedací plošiny, ale Sněmovna nezvýšila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro to, aby nárok na příspěvek získal širší okruh lidí, se na pátečním jednání ve Sněmovně vyslovilo 171 ze 174 přítomných poslanců.

„Cílem je zařadit mezi zákon tři diagnózy, a to těžké onemocnění srdce, plic a cév dolních končetin. Tito lidé mají závažné interní stavy, které jim neumožnují opustit svůj byt. Doposud neměli nárok čerpat příspěvek na kompenzační pomůcky, což by novela měla těmto osobám přinést. Mnozí z nich budou moci mít delší i kvalitnější život a budou moci například opustit svůj byt,” řekl poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Dotace by mohla zahrnovat například plošiny, rampy, schodišťové sedačky či elektrické skútry. Zákon spolu s KDU-ČSL předložili také poslanci z řad Pirátů, ANO, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Hlasovalo se také o zvýšení příspěvku na nejnákladnější z kompenzačních pomůcek, jako jsou šikmé a svislé zvedací plošiny. Tento návrh ale poslanci zamítli.

Návrh ještě musí posoudit Senát a prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám