Hlavní obsah

Většinu Česka zasáhnou bouřky, některé budou intenzivní, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většinu Česka během úterý znovu zasáhnou bouřky, které mohou být občas intenzivní. Někde je doprovodí přívalový déšť, kroupy a silné nárazy větru. Hodně srážek a časté bouřky se budou kvůli brázdě nízkého tlaku vzduchu vyskytovat celý týden. Teplotní maxima se budou držet většinou nad 20 stupni, budou se ale zdát vyšší kvůli vzdušné vlhkosti, na kterou by si měli dát pozor hlavně kardiaci a starší lidé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Brázda nízkého tlaku vzduchu je rozsáhlá. Podobné počasí se táhne od Francie přes Německo a Rakousko až na Slovensko a do Polska,“ řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Bouřky se podle ní v takové situaci poměrně špatně předpovídají, neboť nejsou spojeny s žádnou frontou, ale v teplém vzduchu vznikají lokálně a mohou přinést i přívalové deště.

V pondělí bude panovat převážně velká oblačnost, bude oblačno až zataženo, srážky by se měly vyskytovat hlavně na východě. „Během dne se přidají bouřky hlavně v Moravskoslezském a Olomouckém kraji,“ upřesnila Honsová. Nejvyšší teploty vystoupí na 22 až 26 stupňů.

V úterý bouřky na většině území

úterý nás čeká zpočátku dne ještě polojasno, během dne se ale zatáhne a zhruba od 14 hodin lze čekat přeháňky nebo déšť a bouřky na většině území. Srážky budou někde i přívalové, v úhrnech by mělo spadnout až 30 mm. Vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 70 km/h. Ranní teploty zůstanou stejně celý týden poměrně vysoko, a to na 15 až 11 stupních, odpoledne naměříme 21 až 25 stupňů.

Ve středu, kdy začíná meteorologické léto, bude oblačnosti nejvíce. Oblačno až zataženo bude na většině území, počítejme opět s deštěm, přeháňkami i bouřkami. „Na nejsilnější bouřky to zatím vypadá v horských oblastech, ale bude se to ještě upřesňovat,“ poznamenala Honsová. Nejvyšší teploty vystoupí na 19 až 23 stupňů.

Stejné počasí bude i ve čtvrtek. Opět oblačno, během odpoledne místy s přeháňkami nebo bouřkami. Maxima vyšplhají na 20 až 24 stupňů.

pátek by mohlo být zpočátku dne ještě polojasno až oblačno, ale odpoledne to vypadá opět na přeháňky. Teploty nejvýše mezi 20 až 24 stupni.

Podobně bude vypadat i víkend, ačkoli původní modely ukazovaly, že srážky v neděli ustanou. Poslední data ale spíše nasvědčují tomu, že deštivé a dusné počasí vydrží až do konce týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Červenou Horu na Náchodsku zasáhlo tornádo

Červenou Horu na Náchodsku zasáhlo v úterý krátce po 14.00 tornádo. Vzdušný vír smetl střechu zemědělské usedlosti, kompletně srovnal se zemí zděnou stodolu,...

Výběr článků

Načítám