Hlavní obsah

Většině Čechů vadí neustálé spory politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé v České republice mají negativní postoj k častým sporům předních politiků. Konfrontační styl, který je typický zejména pro předvolební kampaň, se nelíbí třem pětinám voličů. Uvádí to v průzkumu společnost Median a Gabal Analysis and Consulting.

Článek

Zbylé dvě pětiny lidí ale proti ostrým politickým sporům neprotestují. Mezi jednotlivými skupinami existují ve společnosti rozdíly. Vedení kampaně v konfrontačním duchu odmítají především ženy a starší občané. S výraznou nevolí hodnotí vyhraněné politické střety také nerozhodnutí voliči, kteří se podle svých slov hodlají voleb zúčastnit.

Za nejdůležitější při výběru politické strany považují voliči její program, plány do budoucna a bezúhonnost jejích kandidátů. Na dalším místě v žebříčku priorit uvedli lidé sílu strany a její organizace. Naopak nejméně voličů přikládá význam tomu, zda stranu podporují známé osobnosti, zda určitý subjekt má či nemá šanci překonat pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny či zda strana klade důraz na prohlubování evropské integrace.

Podle respondentů průzkumu se občanům nelíbí chybějící vzájemný respekt politiků. Dále lidé kritizovali neschopnost politiků vyvodit důsledky z vlastních chyb a jejich snahu zamést stopy po skandálech.

"Neslušnost a nečestnost politiků je hodnocena dokonce jako výraznější nedostatek naší politické scény než nedostatečně kvalitní politické programy či chybějící věcná diskuse o řešení konkrétních problémů," tvrdili autoři studie.

V Česku se poslední dobou rivalita mezi ČSSD a ODS často personifikuje na střet šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka a premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). Ve čtrvtek vyzval předseda vlády Paroubek Topolánka k televizním volebním debatám, když mu poslal meče a pistole, aby se mohli utkat v souboji muže proti muži. [celá zpráva

Anketa

Jsou podle Vás televizní debaty mezi premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) a předsedou ODS Mirkem Topolánkem příliš konfrontační?
ano
75,3 %
ne
24,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8946 čtenářů.

CO KRITIZUJÍ ČEŠI NA POLITICE?

  • chybějící vzájemný respekt
  • neslušné chování
  • neschopnost vyvodit důsledky z vlastních chyb
  • neobjasněnost afér

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám