Hlavní obsah

Většina nočních klubů v Praze do jara nepřežije

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle českého ministerstva zdravotnictví jsou nejrizikovější místa, kde se člověk může nakazit covidem-19, noční kluby, diskotéky či bary. Proto hygienici rozhodli o omezení otevírací doby v hlavním městě mezi půlnocí a šestou ranní. Pokud nařízení vydrží do jara, tak podle odhadu manažera jednoho tanečního klubu zavře v Praze až 90 procent podniků, které v noci byly přístupné. Do půlnoci totiž vydělávají na tržbách mnohdy jen desetinu z celkového zisku.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Klub Techtle Mechtle

Článek

O to, že pražské noční kluby jsou považovány za největší sémě šíření, se zasloužil i večírek v Techtle Mechtle, kde se nakazila téměř stovka lidí a 270 putovalo do karantény.

Další dva případy jako Techtle Mechtle a omezíme kluby, varuje pražská hygienička

Domácí

Od středy 9. září tak musí všechny podniky zavírat o půlnoci. „Pokud bude toto opatření trvat až do jara, bojím se, že devadesát procent pražských klubů a barů to neustojí. Stačí se podívat, jak vypadají jejich tržby po půlnoci. Do 24. hodiny činí naše tržba zhruba deset procent z celkově vybraných peněz,“ řekl Právu Martin Jásenský, manažer a společník nočního podniku Dog´s Bollocks.

„Je tu možnost, že se lidé přizpůsobí a budou chodit v osm a bavit se do půlnoci. Ale to je otázka,“ řekl manažer Jásenský.

Nakažený mladík popsal, jak to bylo v Techtle Mechtle

Koronavirus

Na pražském Smíchově jsou podle něj už nyní jedni z posledních, kdo fungují. „Už po jarních opatřeních to bylo na hraně. Doufáme, že do jara vydržíme. Nejsme tolik závislí na cizincích, ale už se mezi barmany proslýchá, že mnohé kluby jsou těsně před zavřením,“ nastínil dopady opatření Jásenský.

Jde o věk hostů

Nešťastný scénář, který dovede majitele klubů buď k částečnému uzavření prostor, což už se děje, či k úplnému konci, se může týkat dalších podniků už v příštích týdnech.

„Lidé nebudou mít na jaře kam chodit. Budou posedávat venku a rušit pořádek. Sám mám takovou zkušenost z Moskvy, kde to tedy byl důsledek jiných příčin. To, že jeden večírek udělal ze všech klubů černé ovce, má dopady nejen na majitele a barmany. Jsou to kuchaři, ochranka, dýdžejové, personál techniky, servírky, uklízečky, ti všichni jsou lidé, které to živilo, i jejich rodiny,“ popisuje druhou stranu mince manažer klubu.

S nočním klubem v Praze souvisí už 109 nakažených

Domácí

V žádném jiném pražském podniku se naštěstí situace z večírku v Techtle Mechtle neopakovala. „To není jen o náhodě. Do tohoto klubu chodí opravdu mladí lidé do dvaceti let. My například máme návštěvnost do 25 let jen minimální. A to, když se zamyslíte, hraje roli. Jak zodpovědně jste se chovali ve dvaceti a jak ve čtyřiceti? Je mi jasné, že hygienici musí přikročit k nějakému kroku. Ale je neštěstí, že nás hodili do jednoho pytle a prostě nařídili zavřít. Bral bych roušky, zákaz prodávání kýblů, cokoli jiného,“ naráží Jánský na zřejmě nejslabší místo noční zábavy.

Společné nápoje

Kýble, tedy obří i pětilitrové kelímky, ve kterých je namíchaný alkoholický drink, nasypaný led a zapíchnuto klidně deset brček, nevyhnutelně vedou k tomu, že větší množství lidí pije ze stejné nádoby, mnohdy stejným brčkem. Nabízí je i nadále několik nočních podniků.

Přitom podle příkladu jedné naší čtenářky by možná stačilo vyhnout se společnému nápoji. „Má dospělá dcera se zúčastnila soukromého večírku, kde jich bylo zhruba dvacet. Jeden z účastníků party jí volal, že je pozitivně testovaný na covid-19. Šli jsme tedy pro jistotu celá rodina na testy jako samoplátci, a u nikoho z nás nevyšel test pozitivně. Dokonce se ve výsledku ukázalo, že onemocněl skutečně jen tento mladík a nikoho nenakazil. Možná to bylo tím, že nebyli tak hloupí, aby pili jedním brčkem,“ popsala svou zkušenost s mládežnickými večírky matka dvacetileté dívky z Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám