Hlavní obsah

Většina lázní a penzionů hlásí plno

Právo, tov, den, orh, vor

Situaci v cestovním ruchu v Česku druhou letní „covidovou“ sezonu provází zvláštní paradox. Stále citelně chybějí zahraniční turisté, ale nahrazují je Češi, kteří kvůli cestovním omezením i z finančních důvodů dávají přednost dovolené doma. Mnoho lázní, kempů či penzionů tak má plno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Františkovy lázně v severních čechách. Na snímku Kolonáda. Ilustrační foto

Článek

„Musíme lidi i odmítat, protože máme pokoje plné. Na rozdíl od loňského léta, kdy byl zájem opravdu skoro poloviční. Loni se lidé báli cestovat, teď už se nebojí,“ řekl provozovatel menšího penzionu v Těšínských Beskydech Roman Sládek.

Na rozdíl od jiných nemají problém ani s personálem, pomáhají jim brigádníci.

Slatinné lázně Třeboň mají v těchto dnech obsazená všechna lůžka a zamluvená je i většina pobytů na září.

Lidé se vracejí do hotelů a penzionů. Stále jich je ale jen třetina oproti době před covidem

Ekonomika

Jak Právu řekl starosta Třeboně a jednatel lázní Jan Váňa (ODS), hlavní sezona je srovnatelná s tou loňskou a covidová krize ji výrazně nepoznamenala. Ztráty po­dle něj měly lázně hlavně v zimě a na jaře.

„Léto vypadá dobře,“ řekl karlovarský krajský předseda Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika. „Je to lepší než v loňském roce, i když jen o nepatrný kousíček,“ pokračoval.

Podle něj do Varů jezdí v současné době především tuzemská klientela a jen občas Němci, což jsou nejčastěji Rusové s německým pasem. Přiznává ale problémy s personálem, lidé nejsou, konstatoval.

„Volno nemáme“ 

„Momentálně již téměř nemáme volno pro zbytek prázdnin a pro září,“ uvedl ředitel lázeňských domů ve Františkových Lázních Josef Ciglánský.

Frantovky mají specifikum, že největší zájem je o září a říjen. V létě se zde podle něj potkávají lázeňští hosté s rodinami s dětmi, ty láká místní akvapark.

Poptávka je dobrá, přestože už nemohou přijímat lázeňské vouchery, jejich limit v rámci veřejné podpory již vyčerpali. To je podobné u většiny větších a středních lázní.

Počty domácích a zahraničních turistů dohromady v prvním letošním pololetí byly proti předcovidovému roku 2019 sotva třetinové, vyplývá ze statistik. Nejsilnější třetí kvartál, na který připadají prázdninové měsíce, by ale neměl být už tak tragický.

Kvůli karanténě hodně lidí neodlétá z Česka

Domácí

Loni se ve stejném období ubytovalo skoro pět milionů domácích hostů, což je rekord za několik let.

Třeba v roce 2017 to bylo 3,8 domácích a 3,2 zahraničních turistů. Turistů loni ve třetím kvartálu dorazil pouhý milion, v součtu jde tedy o snížení ze sedmi na šest milionů ubytovaných, tedy o 17 procent.

Dopad do tržeb ale bude výraznější, cizinci víc utrácejí a ubytovávají se v luxusních hotelech.

Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že celkové tržby cestovního ruchu letos dosáhnou 135 miliard korun a propadnou tak víc než o polovinu oproti 300 miliardám roku 2019.

„V Praze, nejvíce zasaženém regionu, byla obsazenost letos v červnu a v červenci 18 procent. Za první půlrok dosáhly pražské čtyř- a pětihvězdičkové hotely obsazenosti 9,9 procenta, oproti loňským 26 procentům,“ řekl šéf Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek.

Evropané vyrážejí na dovolenou. Češi volí přírodu, ostatní moře

Finance

„Pro srovnání: obsazenost hotelů se před pandemií v tomto období pohybovala na úrovni 75 procent. Tržby na pokoj a noc klesly na 5,42 eura, což je historicky nejnižší hodnota. Některé hotely v Praze i v jiných městech zůstávají z těchto důvodů stále uzavřeny,” dodal Stárek.

Naopak ale třeba šéf hotelové skupiny OREA Gorjan Lazarov, které patří i třeba pražský čtyřhvězdičkový hotel Pyramida, Právu řekl, že se jim velké výkyvy obsazenosti přes léto vyhnuly. Stárek upozornil, že některé hotely obsazenost zachraňují snížením cen.

AHR varuje před kolapsem oboru cestovního ruchu a volá po další vládní podpoře včetně programu kurzarbeitu pro udržení zaměstnanosti. Ministři jsou ale zdrženliví, covid připravil stát o miliardy a rozpočtový schodek hrozivě narostl.

Krumlov bez Asie

Nedostatek turistů restauratéry a hoteliéry bolí nejen v Praze, ale i v dalších městech. Třeba v ulicích Českého Krumlova už nepotkáte davy asijských turistů, které malebné jihočeské město navštěvovaly před pandemií.

I tak se ale menší a střední penziony o prázdninách z větší části plní tuzemskými výletníky podobně jako Lipno či Šumava.

Covid změnil lidem plány dovolené

Finance

Podle zakladatele vyhledávače ubytování Explorio.cz Františka Peterky covidové roky přinesly do oboru velké změny i novou konkurenci.

„Češi se přestali bát experimentu a rádi si připlatí. Půjčí si karavan, provětrají koronavirové úspory ve SPA hotelu nebo jdou do privátu v podobě chalupy, apartmánu nebo městského bytu půjčeného přímo od majitele. Hotely a penziony bez přidané hodnoty, jasného profilu a fanouškovské komunity to prostě mají těžké,“ uzavřel Peterka.

Reklama

Výběr článků

Načítám