Hlavní obsah

Většina Čechů na dovolenou do zahraničí nevycestuje, další vyčkávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina Čechů (57 procent), kteří chtěli letošní letní dovolenou strávit v zahraničí, od svých plánů raději ustoupila kvůli možnému riziku nákazy. Pokud se hranice plně otevřou, pak ti, co plánují vycestovat, zamíří nejčastěji na Slovensko, dále pak do Chorvatska a Řecka. Vyplývá to z průzkumu, který úvěrová společnost Fair Credit uskutečnila koncem května mezi více než tisícovkou respondentů.

Článek

Téměř polovina dotazovaných, kteří budou trávit letní dovolenou v Čechách, zůstane doma, u příbuzných nebo na vlastní chalupě. Situace kolem otevření hranic do evropských i mimoevropských destinací se mění a vyvíjí každým dnem.

Řada Čechů je proto v očekávání, zda se jim podaří uskutečnit vytouženou letní dovolenou, někteří to v mezičase vzdali a plánují strávit dny volna v Česku.

Česko zavádí tzv. semafor, ruší se omezení na hranicích

Domácí

Na zahraniční dovolenou letos plánovalo vyjet 56 procent Čechů. Na 57 procent z nich ale situaci přehodnotilo a kvůli možnému riziku nákazy za hranice nevycestují. Zbývajících 11 procent chce letní dovolenou v zahraničí strávit za každou cenu i s akceptováním určitých omezení, respektive 32 procent chce vycestovat, ale čeká na konečné podmínky.

Dovolené v zahraničí jsou nakloněni o něco častěji mladší lidé do 35 let a také vysokoškoláci. Pokud lidé využijí otevřených hranic a na dovolenou do zahraničí odjedou, nejčastějším cílem bude Slovensko (14 procent), dále Chorvatsko (osm procent) a Řecko (sedm procent). V předchozích sezonách oblíbené destinace jako Itálie nebo Francie letos netáhnou a pokud by to bylo možné, vyjelo by tam jen 1,4 procenta, resp. 0,5 procenta dotázaných.

"Dotazování ukázalo, že pro téměř třetinu spoluobčanů znamenala jarní pandemie natolik zásah do peněženek, že na letošní dovolenou nebudou mít žádné nebo jen omezené finance," uvedl jednatel Fair Creditu Tomáš Konvička. Na čtyři z deseti se pak domnívají, že si o letošní dovolené nebudou moct dopřát tak jako v předchozích letech.

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou do zahraničí?
Ano
38,4 %
Ne
54,4 %
Ještě nevím
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4651 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám