Hlavní obsah

Většina Čechů je stále pro trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů se stále domnívá, že by měl být v právním řádu zakotven trest smrti. Podle šetření CVVM jej podporuje 55 procent lidí, zatímco 37 jej odmítá. Oproti loňskému šetření, kdy byl počet zastánců hrdelního trestu nejnižší za 25 let, jejich počet opět mírně vzrostl.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj počtu zastánců trestu smrti od roku 1992

Článek

Proti trestu smrti se vyslovilo 37 procent dotázaných a zbývajících osm procent lidí nemá na toto téma jasný názor.

Trest smrti odmítají lidé s vysokoškolským vzděláním, naopak jeho příznivci jsou častěji voliči levice a příznivci prezidenta Miloše Zemana.

Eutanazie má podporu

Lidé byli rovněž dotazováni na postoj k eutanazii, její uzákonění podporují dvě třetiny (67 procent) lidí. Proti možnosti ukončit život nevyléčitelně nemocného člověka bylo 23 procent lidí a desetina dotázaných neví.

Poslední oblastí, na níž byli lidé dotazováni, bylo právo ženy podstoupit umělé přerušení těhotenství. Podle 71 procent dotázaných jde o její osobní rozhodnutí, 19 procent lidí má za to, že interrupce by měla být povolena jen s přihlédnutím ke zdravotním a sociálním ohledům na dítě a ženu, a podle šesti procent respondentů by měla být povolena pouze v případě ohrožení života těhotné. Jedno procento by interrupci zakázalo. Zbývající tři procenta nemají na problematiku jasný názor.

Česká společnost je v otázce interrupcí dlouhodobě liberální a od roku 2010 jsou postoje v této otázce víceméně stabilní.

Průzkum proběhl od 12. do 24. května a zapojilo se do něj 1008 respondentů.

Anketa

Souhlasíte s trestem smrti?
ano
52,6 %
ne
47,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 152 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám