Hlavní obsah

Veterináři našli na Zlínsku parazita svalovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři letos opět objevili u uloveného divočáka výskyt nebezpečného parazita svalovce (Trichinella). Stalo se tak u prasete, které bylo odstřeleno v Bystřici pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku. Svalovec byl v ČR naposledy odhalen loni před koncem roku na Frýdlantsku. Veterináři v kraji přijali mimořádná opatření.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V roce 2018 byl v ČR zaznamenán pouze jeden výše zmíněný případ u prasete divokého, odloveného v katastrálním území Bílý Potok v Libereckém kraji. Zbývající tři pozitivní nálezy pocházejí z ulovených prasat divokých, která byla do České republiky dovezena z Maďarska,” uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Ve Zlínském kraji byl svalovec zjištěn u odloveného divočáka naposledy v roce 2013 na Kroměřížsku.

Svalovec a riziko onemocnění
Svalovec u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. V Česku se problém týká hlavně divočáků. Zvěř, která se parazitem může nakazit, se označuje jako vnímavá.
Konzumace masa nakaženého svalovcem, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Ve výjimečných případech je toto onemocnění smrtelné, k poslednímu úmrtí na území ČR však došlo v 50. letech minulého století.
Kvůli uvedeným rizikům jsou v České republice dlouhodobě povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná prasata divoká i na jatkách porážená prasata domácí a koně.

Krajští veterináři vydali mimořádná veterinární opatření - zakázali manipulaci s černou zvěří a zvěří vnímavou na svalovce, dokud nebudou mít lovci vyhovující laboratorní výsledky z odlovených zvířat. „Na trichinellu budou na základě tohoto nařízení vyšetřovány také všechny nalezené uhynulé kusy vnímavé zvěře. Opatření budou trvat tři měsíce,” dodal Majer.

Kvůli riziku choroby by měli být všichni odlovení nebo obchodovaní divočáci na nemoc vyšetřeni, podobně jako na jatkách porážená domácí prasata a koně. Letos za pololetí bylo takto vyšetřeno 71 000 divokých prasat, včetně těch, která byla do ČR dovezena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám