Hlavní obsah

Verheugen: Plzeňské pivo? To je unijní poklad

Novinky, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Do Plzeňského Prazdroje ve čtvrtek vkročila Evropská unie. Vzala na sebe podobu nepřehlednutého komisaře pro unijní rozšíření Güntera Verheugena, který do západočeské metropole přijel agitovat před blížícím se referendem. A jako správný host nezapomněl chválit.

Foto: Josef Zajíc

Hejtman MSK Jaroslav Palas předává olympijskou vlajku Zlínskému kraji.

Článek

"Ja, gut!" ocenil sklenici Prazdroje, kterou si osobně natočil ve sklepeních plzeňského pivovaru. Manipulaci s pípou zvládl na jedničku. "Víte, můj volební obvod v Německu má na milión obyvatel osm set pivovarů. Nejsem ani schopen spočítat, kolikrát jsem v nich byl a kolikrát jsem si tam sám čepoval pivo," vysvětlil komisař své fortelné počínání a sám sebe označil jako velkého znalce a milovníka zlatavého moku.

Na otázku Práva, zda se plzeňské pivo zařadí mezi poklady Evropské unie, odpověděl Verheugen bez váhání: "Už jím je." A dodal s úsměvem: "Do Plzně jsme přišel odhalit záhadu, jak to tady vlastně děláte, a myslím, že se mi to podařilo. Kvalita zdejšího piva není v nějakém tajemném prášku, ale v tradici. Ten recept tedy zní: neměnit postupy, které jsou úspěšné, a nespokojit se s ničím menším než s tou úplně nejlepší kvalitou. A to by se dalo vztáhnout i na politiku a vůbec na celou Evropskou unii," uzavřel Verheugen.

Součástí návštěvy pivovaru měly být i diskuse se zaměstnanci, ale z těch prakticky sešlo. Na jediném pracovišti, které komisař navštívil, a tím byla varna, hleděla obsluha raději zarytě do obrazovek počítačů. Ale i tak měl unijní emisar popularitu zajištěnou. "Kukmal, Verheugen," otáčeli se němečtí turisté kráčející na exkurzi do pivovaru.

Související témata:

Výběr článků

Načítám