Hlavní obsah

Veřejná doprava bude během stávky bez omezení

Právo, alf, pem, kal, pch, vtk, miv, vor, ape, hon, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči autobusů ani strojvůdci se pondělní stávky aktivně nezúčastní. Připojí se k ní jen symbolicky. Veřejná doprava tak má po celé republice fungovat beze změn v jízdních řádech.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Na řadě míst řidiči podle zpravodajů serveru Novinky.cz a Práva stávku podpoří obléknutím výstražných vest. Týká se to i zaměstnanců dopravní firmy Arriva z Olomouckého kraje „Pro pasivní podporu stávky jsme se rozhodli s ohledem na cestující. Nechceme je vystavovat potížím,“ uvedl Milan Zapletal z Odborového svazu dopravy. Stávkovat nebudou ani řidiči Dopravního podniku města Olomouce.

Podobné to bude i v jižních Čechách. „Většina šoférů jsou odboráři, takže se k protestům proti krokům vlády připojí. Nicméně jsou rozumní a nechtějí si brát cestující jako rukojmí, takže protest bude pouze symbolický. Ti, co se zapojí, budou mít na sobě výstražné vesty. Doprava omezena nebude,“ řekl Vladimír Homola, ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice. Omezení nechystá ani další jihočeská dopravní společnost GW Jihotrans.

Bude nás milion, fandí si odboráři

Ekonomika

I jihlavská firma ICOM transport bude lidi přepravovat jako obvykle. „Naši řidiči stávkovat nebudou. Obecně mzdy řidičů v posledních letech stoupají, průměrný příjem řidičů u našeho koncernu je 50 tisíc korun,“ podotkla předsedkyně představenstva společnosti Kateřina Kratochvílová.

Při stávce se nezastaví ani MHD v Brně či Praze. Aktivně se k ní nepřipojí žádný z odborových svazů, případně jen vyjádří stávkujícím symbolickou podporu, avizoval generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski. Jak bude podpora stávkujících vypadat, ale zatím není jasné.

Dopravu v hlavní městě mohou ovlivnit shromáždění odborářů. Naplánována jsou totiž větší shromáždění na Palachově náměstí a Malostranském náměstí a jedno menší na Jungmannově náměstí.

Jen vesty, pásky a letáky

Stávka se nedotkne oranžových autobusů dopravní společnosti Bors Břeclav. „Jezdíme podle objednávek kraje – co se týká krajských linek, respektive města, co se týká městské hromadné dopravy v Břeclavi. Jsme v tom vázaní smlouvou,“ řekl ředitel Borsu František Zugar.

„U nás se rozhodně v pondělí vyjede,“ prohlásil Lukáš Siřínek, který je pověřen řízením Dopravního podniku Karlovy Vary. „Řidiči budou mít na ruce pásky a distribuovat budou leták, v kterém upozorní, že nesouhlasí s vládními úspornými opatřeními,“ pokračoval pověřený ředitel. „Rozhodně ale vyjedeme,“ dodal.

Rovněž v Ústeckém či Zlínském kraji má být provoz bez omezení. Stejně tak na Ostravsku. Odboráři Dopravního podniku Ostrava se ke stávce připojí, ale také pouze symbolicky. „Řidiči, kteří budou chtít vyjádřit svůj protest, budou mít po celý den oblečeny výstražné vesty,“ řekl odborářský šéf Ivo Protivínský. Ve hře podle něj byla i razantnější forma v podobě stávky, vedení odborů ale dospělo k názoru, že by to nemělo smysl. Ne všichni zaměstnanci se totiž chtějí ke stávce připojit.

Strojvůdci zůstanou stranou

K pondělnímu protestu Českomoravské konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů se nepřipojí Federace strojvůdců, byť nesouhlasí s většinou restriktivních opatření vládního konsolidačního balíčku. Prezidium federace o tom rozhodlo na zasedání v pondělí, uvedl její prezident Jaroslav Vondrovic.

Případnou účast svých členů na protestní akci federace respektuje. Ve svém stanovisku ale stávku označila jako demonstraci čistě politického charakteru a kritizuje její načasování.

Kuchařkám došla trpělivost. Jestli stávka nezabere, budeme pokračovat, vzkazují

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám