Hlavní obsah

Verdikt nad Babišem: Nevinen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) se v dotační kauze Čapí hnízdo ničeho nezákonného nedopustili, rozhodl v pondělí pražský městský soud. Soudce Jan Šott je tak zprostil obžaloby. Hrozily jim tříleté podmínky. Verdikt není pravomocný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andrej Babiš u soudu

Článek

„Obžalovaní Jana Nagyová a Andrej Babiš se zprošťují obžaloby,“ vynesl verdikt soudce Jan Šott. K důvodům, které soud vedly ke zprošťujícímu verdiktu, se zatím Šott nedostal, postupně popisuje, co předcházelo hlavnímu líčení a podání obžaloby.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch oběma navrhoval tříletý podmíněný trest se zkušební dobou pěti let, což je nejvyšší možná podmínka. Současně žalobce navrhl peněžitý trest pro Nagyovou ve výši 500 tisíc korun a deset milionů pro Babiše. Soudní senát se však s jeho návrhem neztotožnil.

Nagyová, která v únoru coby tehdejší místopředsedkyně představenstva Čapího hnízda podala úspěšnou žádost o padesátimilionovou eurodotaci, se měla podle obžaloby dopustit dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, Babiš k tomu měl pomoci.

Je to na jeho svědomí. Soudce Babiše nešetřil kvůli tragickým rodinným vztahům

Krimi

Soud započal 12. září. V rámci hlavního líčení bylo vyslechnuto několik desítek svědků, ale také řada znalců, například z oboru písmoznalectví či psychiatrie. Před soudem proti Babišovi vypovídal také jeho syn Andrej, který měl být v předmětné době získání dotace jedním z držitelů akcií. Ten však odmítl, že by jakékoliv dokumenty k převodu akcií podepsal, podpis byl předmětem zkoumání znalcem. V rámci procesu se řešil také zdravotní stav a důvěryhodnost Andreje Babiše mladšího, který podle nově zhotoveného posudku trpí paranoidní schizofrenií a užívá na ni léky.

Živě: Audiozáznam ze soudní síně 9.1. Video: Novinky

Podstatou kauzy je však získání padesátimilionové eurodotace na výstavbu rekreačního areálu Farma Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku. Na peníze z fondů měly mít nárok pouze malé a střední podniky, což podle obžaloby Čapí hnízdo nebylo kvůli svým údajným vazbám na mateřský holding Agrofert.

Žalobce Šaroch před soudem uvedl, že považuje za prokázané propojení holdingu Agrofert, který Babiš v roce 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů zaparkoval do svěřenských fondů, a Farmy Čapí hnízdo. Podle něj Babiš nechal na přelomu let 2007 a 2008 účelově vyvést Čapí hnízdo přes příbuzné ze svého holdingu Agrofert, aby splňovalo podmínku dotace pro malé a střední firmy a na peníze dosáhlo. Po obdržení 50 milionů se pak vrátilo pod Babišův gigant.

Expremiér a nynější prezidentský kandidát dlouhodobě, a u soudu tomu nebylo jinak, jakékoliv pochybení a tvrzení obžaloby odmítá. „Nikdy jsem nic trestného nespáchal, jsem nevinen. Obžaloba přednesla smyšlený příběh, což se před soudem prokázalo,“ uvedl například u soudu expremiér, podle něhož je kauza vymyšlená s cílem dostat jej z politiky.

Babiš řečnil přes dvě hodiny. Soudce ho musel několikrát srovnat

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám