Hlavní obsah

Velvyslanec Alexis Dutertre jde z Česka radit Macronovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský velvyslanec v České republice Alexis Dutertre končí. Stane se novým poradcem prezidenta Francie Emmanuela Macrona, bude se specializovat na Evropu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre

Článek

Informaci potvrdil Novinkám samotný velvyslanec. „Je mi velmi líto, že opouštím Prahu, a to po více než třech vzrušujících letech plných významných momentů, mezi které patří francouzské a české předsednictví Radě EU, podpora Ukrajiny či Evropské jaderné aliance. Mou velkou motivací je ale evropská agenda a to, že s sebou do Paříže mohu přinést ‚čechofilskou citlivost‘,“ řekl Dutertre.

Prahu opustí začátkem ledna. Podle francouzského listu Contexte však má připravovat už prosincový summit lídrů Evropské unie.

Dutertreovy pravomoci na ambasádě zatím přeberou ostatní diplomaté. Několik měsíců by tak Česko mohlo být bez velvyslance Francie.

Dutertre odevzdal pověřovací listiny tehdejšímu prezidentovi Miloši Zemanovi v říjnu 2020, funkci tak zastává tři roky. Ani jeho předchůdci v Praze nepobývali déle. Roland Galharague byl velvyslancem v Česku mezi lety 2017 a 2020, Charles Malinas jen rok mezi lety 2016 a 2017.

Dobrá zpráva pro Česko

Europoslanec a bývalý ministr obrany Alexandr Vondra pokládá Dutertreho přesun blíž Elysejskému paláci za dobrou zprávu pro českou zahraniční politiku. „Alexis je jedním z nejlepších ambasadorů za poslední dekádu. Mně se s ním spolupracovalo velmi dobře. Je to určitá ztráta, ale je to i důkaz toho, že post v Praze není nevýznamný,“ řekl Novinkám.

Dutertre si podle Vondry odveze z Prahy dobrý dojem. Pro Česko to může být i výhodné. „Je to člověk, na kterého máme přímý kontakt, komunikujeme s ním,“ dodal europoslanec.

Také podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Kryštofa Kruliše může být odchod Dutertreho do úzkého okruhu poradců Macrona pro Česko dobrá zpráva. „Fakt, že se do okruhu poradců francouzského prezidenta dostane člověk, který má povědomí o české politice a českých reáliích a o fungování francouzského byznysu v Česku, může mít pro Českou republiku význam,“ uvedl.

„Francie je země, která zastává protekcionistickou pozici v Evropě, což je na opačném pólu, než je Česká republika, která prosazuje liberalizaci obchodu. Ale i díky podobnému pohledu na jadernou energetiku se Francie stala pro Česko významným partnerem v evropské politice. I z toho důvodu je pozitivní, že se bude významnou měrou na francouzské politice podílet člověk, který má znalost českého prostředí,“ dodal Kruliš.

Fakt, že v Praze nebude několik měsíců francouzský velvyslanec, podle Kruliše vztahy neovlivní. „Evropské země spolu komunikují často napřímo mezi jednotlivými ministerstvy,“ poznamenal.

Až bude nový francouzský velvyslanec designovaný, bude jeho jméno zasláno přijímací zemi. Ta má na vyslovení souhlasu několik měsíců. Jen ve výjimečných případech země souhlas nevydá, obvykle je pak takové odmítnutí znakem vážných problémů. Nejčastější formou odmítnutí je mlčení, tedy neudělení souhlasu po dobu několika měsíců. Teprve po udělení souhlasu je možné zveřejnit jméno nového velvyslance. Předčasné zveřejnění jména neodpovídá etiketě v mezinárodních vztazích.

Herečka Chantal Poullainová převzala francouzský Řád čestné legie

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám