Hlavní obsah

Velká voda přinesla do Lindavy dřevěnou lávku. Ta zničila místní kamenný mostek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lindava

Hladiny řek kulminovaly, obce zasažené velkou vodou likvidují následky. V Lindavě, části Cvikova na Českolipsku, se s povodní objevila utržená lávka a poničila pilíř malého kamenného mostku. Toho, který místní dříve využívali například cestou do místního hostince. Dřevěná lávka, o níž zatím místní netuší, kde se uvolnila a odkud ji voda donesla, narazila do pilíře kamenného mostku.

LindavaVideo: MÚ Cvikov

 
Článek

„Hned jak jsme při povodňové obhlídce zjistili, že je pilíř pryč, nechali jsme mostek uzavřít. Když voda opadla, objevila se pod mostkem ze dvou kamenných kvádrů zaklíněná dřevěná lávka, která mostní podpěru poškodila,“ potvrzuje místostarosta Jaroslav Švehla (ODS) s tím, že nakonec musel být poškozený mostek během pátku demontován a dřevěná lávka vytažena z koryta Svitávky, aby v budoucnu nezpůsobila další škody.

Foto: MÚ Cvikov

Uzavřený mostek v Lindavě

„Obě lávky jsme museli odstranit. Při každé další povodni by hrozilo zřícení a vytvoření bariéry v korytu. A větší škody poté, co by se voda vylila,“ vysvětlil místostarosta Švehla s tím, že na pomoc musela přijet těžká technika.

Foto: MÚ Cvikov

Odstraňování mostku v Lindavě

Foto: MÚ Cvikov

Odstraňování mostku v Lindavě

Na místě byli i zástupci inženýrské společnosti, která pro město zajišťuje mostní prohlídky, aby posoudili stav mostu a navrhli nejlepší postup opravy.

Zatímco kamenná lávka bude obnovena, město nyní pátrá po majiteli dřevěného mostku, který vše způsobil. A sčítá škody.

Foto: MÚ Cvikov

Odstraňování mostku v Lindavě

Lindavou protéká Svitávka a Boberský potok. Nejdramatičtější situace tu panovala přímo na Štědrý den, kdy musel být vyhlášen první povodňový stupeň. Postupně bylo rozvezeno víc než dvě stovky pytlů s pískem. Situaci zhoršoval nejen déšť, ale především sníh tající z polí a luk.

„Žádné další škody od obyvatel zatím hlášeny nejsou. Více ale budeme vědět po prohlídkách přímo podél koryta, které má na starost Povodí Ohře,“ dodal Jaroslav Švehla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám