Hlavní obsah

V britské zoo se narodil jeden z nejvzácnějších savců na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Winchester

V zoologické zahradě Marwell v anglickém Winchesteru mají důvod k radosti. Narodilo se tam mládě jednoho z nejohroženějších savců na světě, divokého osla afrického. Ve volné přírodě žije těchto jedinců méně než 200, napsala agentura Reuters, která zveřejnila záběry raritního mláděte.

Video: Reuters

 
Článek

Malý oslík přišel na svět 20. srpna a podle ošetřovatelů se mu daří dobře. Jedná se o třetí hříbě matky Nadify, která se narodila v roce 2007 ve stejné zoo. Pro otce Larse je to již pátý potomek.

„Tým je po ročním čekání na narození hříběte velmi nadšený. O to víc, že se nám v Marwellu nenarodilo hříbě divokého afrického osla od roku 2020,“ popsal ošetřovatel Darren Ives.

Mládě zatím nedostalo žádné jméno. Chovatelé ale oznámili, že nový přírůstek je samec.

Foto: Reuters

V britské zoo se narodil jeden z nejvzácnějších savců na světě

Vzhledem k tomu, že v divočině zbývá tak málo těchto zvířat, je důležitější než kdy jindy zajistit, aby v zoologických zahradách existovala zdravá, geneticky rozmanitá populace jako záloha pro ty ve volné přírodě.

Nové hříbě tak bude hrát důležitou roli v budoucím zachování svého druhu pro další generace.

Divoké populace tohoto osla žijí ve východní Africe, v Etiopii a Eritreji. Jsou však lovnou zvěří afrických lvů a etiopských vlků. V minulosti byli také loveni lidmi pro potravu. Čelí zároveň konkurenci hospodářských zvířat, která jim omezují přístup k vodě a potravě.

V ostravské zoo se narodilo mládě kriticky ohrožených šimpanzů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám