Hlavní obsah

Velká havárie vody uzavřela část Národní knihovny, stěhují se tisíce knih

Novinky, jky
Praha

Havárie vody zapříčinila uzavření Referenčního centra Národní knihovny ČR v areálu pražského Klementina a vystěhování více než 4 000 knih. Voda se dostala i do přilehlých kanceláří a galerijních prostor.

Článek

„Vodu z podlahy se podařilo technickým pracovníkům odčerpat. Snažili jsme se Referenční centrum udržet v provozu, ale police, kde jsou umístěny knihy, nasákly vodou a nyní jsou již ohroženy knihy i nábytek. Musíme vše vystěhovat, aby nedošlo k nevratnému poškození. Jedná se o více než 4 000 knih zejména z oblasti historické a zahraniční literatury,“ uvedla vedoucí Odboru služeb Národní knihovny ČR Jindřiška Pospíšilová.

Národní knihovna má nyní letní provoz a mezi 23. červencem a 7. srpnem bude uzavřena.

Referenční centrum slouží návštěvníkům také jako místo pro konzultace a zpřístupnění elektronických databází, nabízí volný internet a další služby.

„Museli jsme už vypnout i počítače, aby nedošlo k jejich poškození. Na odstranění závady se pracuje,“ dodala Pospíšilová.

„V Křižovnické chodbě, kde je prostor galerie, už voda není. Podařilo se ji před malou chvílí odčerpat. Škody budeme nyní vyčíslovat. Důležitým faktem je, že nemáme poškozeny výstavní vitríny, které zřejmě od noci stály ve vodě,“ informovala Novinky Irena Maňáková, ředitelka úseku komunikace.

Zasažené místo bude znovu zpřístupněno pravděpodobně až 8. srpna 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám