Hlavní obsah

Velitelem armády má být místo Picka jeho zástupce Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo obrany navrhlo na pozici náčelníka generálního štábu jmenovat generálporučíka Petra Pavla. Od 1. července by měl ve funkci nahradit současného velitele armády Vlastimila Picka, který skončí den předtím. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Generálporučík Petr Pavel

Článek

Padesátiletý Pavel dosud působil jako zástupce náčelníka generálního štábu. Absolvoval studia v Británii a má za sebou práci v různých mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení přímo v Kataru. Prezident Klaus ho nedávno povýšil do hodnosti generálporučíka.

Pickovi končí služební poměr v armádě 31. října. Ministr obrany navrhl jeho konec ve funkci k poslednímu červnu, aby vznikl dostatečný prostor pro "předání a převzetí náročné funkce náčelníka generálního štábu," uvádí předkládací zpráva ministerstva.

Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident na návrh vlády a po projednání ve výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. Prezident také náčelníka štábu na návrh vlády odvolává.

Reklama

Výběr článků

Načítám