Hlavní obsah

Věci veřejné napínají, zda nepoloží vládu kvůli kauze Drobil

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jan Rovenský, Luděk Fiala

Nedělní šestihodinové jednání špiček vládní koalice o údajné korupční aféře na ministerstvu životního prostředí skončilo bez výsledku. Předseda ODS Petr Nečas a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek přislíbili, že poslanci jejich stran budou v úterý hlasovat proti vyslovení nedůvěry vládě. Předseda Věcí veřejných Radek John takový slib odmítl dát s tím, že jednat se bude ještě v pondělí večer.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Představitelé vládních stran (zleva) ministr vnitra Radek John, premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Před novináři premiér a předseda ODS Petr Nečas, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf VV Radek John sice prohlásili, že si uvědomují unikátní šanci, kterou vláda má k provedení klíčových reforem, nicméně jen Nečas s Kalouskem veřejnost ujistili, že poslanci jejich stran podpoří současnou koalici.

John: Potřebujeme další konzultace

„Uvědomujeme si unikátní šanci prosadit klíčové reformy, nicméně situace je vážná. Potřebujeme ještě větší analýzu. V pondělí budeme konzultovat situaci s poslanci a vedením strany,“ prohlásil John s tím, že klíčový je pro VV boj proti korupci.

Podle něj by měl odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek mít možnost setrvat ve státní správě. "Podle VV by měl zůstat ve státní správě, protože oznamovatel korupce by neměl být trestán. Chceme, aby důvěra v koalici byla obnovena,“ prohlásil John.

Poslanci VV podle Johna zavázali vyjednavače mandátem prosadit opatření v boji proti korupci: "Doufám, že v pondělí bude jasno."

Vládní koalice má ve Sněmovně většinu 118 hlasů. Z toho Věci veřejné zastávají 24 mandátů. Jejich případné hlasování pro nedůvěru vládě by proto kabinet potopilo.

Nečas: korupci začneme příští rok řešit jako první

„Jsme si vědomi, že věci, které proběhly, snižují důvěru vlády. Klíčovým úkolem je, aby vláda předvedla skutečnou akceschopnost a jako první bod po novém roce budeme projednávat protikorupční strategii,“ prohlásil Nečas.

Podle Kalouska musí být celá kauza na ministerstvu životního prostředí dostatečně vysvětlena a vyšetřena. „Musí být jasně pojmenovány kroky a činy všech aktérů kauzy,“ podotkl Kalousek.

O budoucnosti policejního prezidenta Oldřicha Martinů, jehož hlavu žádají zástupci VV, se bude ještě jednat, dodal.

Cílem schůzky mělo být obnovení důvěry mezi představiteli ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, jejichž společnou vládu čeká v úterý hlasování o nedůvěře, které ve Sněmovně iniciovala opoziční ČSSD právě kvůli kauze ministra Pavla Drobila (ODS).

VV: je to vládní krize

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí odpoledne označila situaci kolem Drobilovy kauzy za vládní krizi. Podle vedení klubů poslanců ODS a TOP 09 ani podle prezidenta Václava Klause o vládní krizi nejde. Kočí v neděli v České televizi uvedla, že na schůzce bude její strana požadovat okamžitý odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů kvůli jeho páteční schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík míní, že setkání Martinů a Nečase bylo "nestandardní". Podle Gazdíka je v Drobilově případu celkově řada otázek, které je nutné zodpovědět. "Je tu drobná ztráta důvěry," uvedl Gazdík.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Za zavřenými dveřmi Kramářovy vily v Praze se sešli představitelé vládní trojkoalice, aby jednali o korupční kauze kolem končícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Místopředseda ODS Pavel Drobil ohlásil ve středu rezignaci na funkci ministra životního prostředí. Učinil tak poté, co MfD zveřejnila přepisy několika nahrávek rozhovorů jeho podřízených i jeho samotného. Záznamy pořídil Drobilem odvolaný šéf (SFŽP) Libor Michálek. Podle MfD dokazují snahu Drobilova poradce Martina Knetiga získat ve prospěch ODS i ministra stamiliónové částky.

Michálek podle dosavadních informací již dříve o svých podezřeních informoval jak premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, tak ministra vnitra a předsedu VV Radka Johna. Ten tvrdí, že Michálek v té době neměl žádné důkazy, kterými by svá podezření podložil. Nečas uvedl, že nebyl Michálkem informován o tom, že by se stal nějaký trestný čin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám