Hlavní obsah

Ve Zlíně vozily pasažéry historické vozy MHD

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Tři čtvrtě století už brázdí ulicemi Zlína trolejbusy městské hromadné dopravy (MHD). První troleje poháněly ve Zlíně elektrickým proudem drážní vozy v roce 1944. Celou historii si lidé připomínají teď v sobotu při dni otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) ve vozovém depu. Každoročně jich na tradiční akci přichází několik tisíc.

BEZ KOMENTÁŘE: Historické vozy MHD ZlínVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Den otevřených dveří pořádáme již pošestnácté. Pro obdivovatele historie MHD, rodiče i jejich děti, fanoušky i běžné cestující, kteří chtějí nahlédnout do zákulisí a poznat místa, kam se běžně veřejnost nedostane,“ uvedl mluvčí společností Vojtěch Cekota.

Oslavy městské hromadné dopravy jsou viditelné po celém městě, přes které jezdí v tento den historická vozidla MHD. „Na zvláštní lince mezi vozovnou a obratištěm Sportovní hala se střídají červený trolejbus Škoda 9 Tr, modrý autobus Škoda 706 RTO a k nim připojené vleky, modrý vlek Karosa B 40 a červený vlek Jelcz,“ doplnil Cekota.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve slavnostní den projíždějí Zlínem i historické vozy městské hromadné dopravy.

Z Technického muzea v Brně má zlínský dopravní podnik zapůjčen ještě čtyři další historické vozy, a to autobus Ikarus 280, autobus Škoda 706 RO, trolejbus Škoda 7 Tr a autobusový přívěs Karosa B 40. Soukromý provozovatel Lubomír Staník navíc v den otevřených dveří dopravnímu podniku půjčil historický autobus ŠD 11.

Svezení vlečkou nikdo neodolá

Ke flotile zlínských historických vozidel se letos poprvé přidává i další unikát, letos nově rekonstruovaný červeno-krémový autobus ŠM 11. „Autobus ŠM 11 pochází z roku 1981. Naši zaměstnanci pracovali na jeho obnově několik let,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

„Máme tu tři vleky. Všimli jsme si totiž v minulých letech, že o svezení vlečkou mají lidé zvláštní zájem. Ve vlečkách bývá vždycky plno,“ poznamenal vedoucí údržby DSZO Antonín Červenka. Veškeré historické vozy cestující po celý den převážejí zadarmo.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Autobus Škoda 706 RO s vlečkou

Den otevřených dveří DSZO se již stal ve Zlíně tradicí. Ustálil se i jeho základní program. Návštěvníci si mohou zblízka prohlédnout vozidla MHD, zařízení dílen, centrální dispečink a také projet ve voze MHD myčkou.

DSZO provozuje prostřednictvím 38 autobusů a 53 trolejbusů městskou hromadnou dopravu na území Zlína, Otrokovic a Želechovic nad Dřevnicí. Trolejbusová doprava je ve Zlíně provozována od 27. 1. 1944. Vozidla MHD ujedou ročně 4,91 milionu kilometrů a přepraví 32,3 milionu cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám