Hlavní obsah

Ve volbách do europarlamentu se v Česku utká 39 stran a hnutí

• Aktualizováno

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos v Česku utká 39 uskupení. Ministerstvo vnitra z voleb vyřadilo jen Moravskou a Slezskou pirátskou stranu. Rozhodnutí o registracích v pátek ministerstvo oznámilo na webu. Minulých eurovoleb v roce 2014 se účastnilo 38 seskupení.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem vyřazení Moravské a Slezské pirátské strany bylo mimo jiné to, že nedoložila doklad o státním občanství svých kandidátů na europoslance, kteří tak museli být vyškrtnuti. Strana také nezaplatila patnáctitisícový příspěvek na úhradu volebních nákladů.

V letošních volbách do Evropského parlamentu tak bude kandidovat mimo jiné všech devět sněmovních stran včetně České pirátské strany. TOP 09 a Starostové kandidují jako koalice, stejně jako při předchozích eurovolbách před pěti lety.

V nich nejlépe uspělo hnutí ANO se ziskem 16 procent hlasů těsně před společnou kandidátkou TOP 09 a STAN, třetí byla ČSSD. Tato uskupení si rovnoměrně rozdělila 12 z 21 křesel českých europoslanců. Po třech evropských poslancích získali komunisté a lidovci, dvě místa obsadili občanští demokraté a jedno Svobodní, kteří vsadili na spolupráci se stranou Radostné Česko.

Češi budou vybírat do europarlamentu 21 zástupců, volit půjdou 24. a 25. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám