Hlavní obsah

Ve vodě v obci u Prahy mohou být fekálie, lidé ji nesmí pít

Praha
Aktualizováno

Hygienici zakázali lidem ve Středočeské obci Trnová pít vodu. Hrozí jim prý střevní problémy. Uvedl to Radiožurnál. Rozbory ukázaly, že ve vodě by mohly být zbytky fekálií.

Obec Trnová se nachází poblíž Vraného nad Vltavou u Prahy.

Článek

„Není vyloučené, že by voda mohla být kontaminovaná i fekálním znečištěním. Přímé důkazy o tom nemáme, ale mikrobiologický nález není hezký, takže z toho důvodu jsme vydali zákaz,“ řekla Radiožurnálu Libuše Polanská z krajské hygienické stanice.

Přesné výsledky rozboru vody budou k dispozici příští týden. Firma Reinwasse, která vodu v obci dodává, se závěry hygieniků nesouhlasí. "Byly tam shledány takové závady, které se nikdy na té síti neobjevovaly. Kdyby to tak skutečně mělo být, tak by muselo být značné množství občanů hospitalizováno. Na základě výsledků našich rozborů, které provedeme v pondělí, zvažujeme případné odvolání," řekl Radiožurnálu.

Lidé nesmí vodu nejen pít, ale není vhodná ani na vaření a nesmí se v ní ani umývat. Zásobování zajistí cisterny.

Jde o několikátý problém s pitnou vodou v posledních týdnech. Ten v poslední době nejrozsáhlejší zaznamenaly vodárny v Praze 6, kde lidé brali pitnou vodu z cisteren několik dní. Ve vodovodech byla voda kontaminovaná bakteriemi, která obyvatelům způsobila zdravotní problémy. [celá zpráva]

Vodu nesměli brát několik dní také obyvatelé Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Objevily se v ní komáří larvy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám