Hlavní obsah

Ve vládě prý podporuje 13. a 14. platy jen Škromach

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) v úterý podpořil zaměstnance státu v jejich požadavku na vyplacení poloviny a nikoli jen deseti procent 13. a 14. platů. Ve vládě je ale bohužel zřejmě sám. Chce také změnit systém jejich výplaty. Bylo by prý vhodné celoroční plat (včetně dvou dodatečných) rozpočítat na 12 měsíců.

Foto: Aleš Plevka

Jan Rod, hlavní organizátor turnaje, si připravuje ceny a výsledkovou tabuli

Článek

"Je třeba vyplatit padesát procent dodatečných platů, aby byl celkový roční plat udržen. Jinak hrozí, že více než polovině těchto zaměstnanců se podstatně sníží jejich celoroční příjem," zdůraznil Škromach. Nicméně na dotaz Práva, zda mezi ministry uspěje, odpověděl: "Přidám si jako osamělý střelec v této vládě. Bude to asi docela problém."

Aby 450 tisíc učitelů, zdravotníků, policistů, hasičů, úředníků, celníků, zaměstnanců muzeí, galerií, památkové péče, planetárií, zoologických zahrad, státní ochrany přírody, knihovníků, autodopravců a dalších dodatečné platy v padesátiprocentní výši dostalo, muselo by se ze státní kasy uvolnit 5,96 miliard Kč.

"Našly se i vyšší částky například na Novu či Aero Vodochody. Je to věc ochoty," okomentoval to Škromach. Pozastavil se i nad tím, proč dosud vicepremiér Petr Mareš, pověřený za vládu jednáním s odboráři toto setkání nesvolal. "To mě překvapuje," řekl Škromach.

Vládě na truc

Za nešťastné označil i to, že se někteří ministři včetně premiéra Vladimíra Špidly tváří, jako by již bylo rozhodnuto, že bude vyplaceno jen 10 procent. "Zatím není rozhodnuto," uvedl Škromach. V nadsázce pak pohrozil, že svůj návrh z jednání vlády stáhne. Stát pak bude muset vyplatit svým zaměstnancům 13. a 14. platy v plné výši, jak říká zákon. "A mne Špidla odvolá," poznamenal.

Šéfka Odborového svazu civilních zaměstnanců armády Jitka Šebková Právu řekla, že Špidlova vláda by byla první v historii České republiky, která státním zaměstnancům snížila mzdy: "Ani za Klausových úsporných balíčků si nikdo nedovolil platy snížit. Byly jen zmrazeny," zdůraznila Šebková.

Škromach naznačil, že bude záležet na politickém rozhodnutí, "zda se máme dostat kvůli několika miliardám do sporu." Jeho úvahu podpořila i mluvčí odborových svazů rozpočtové a příspěvkové sféry Alena Vondrová když řekla: "Asi nechtějí (ministři) vidět politický aspekt celé věci. Jsme v období před třemi volbami a toto je významná skupina voličů. Takže se domnívám, že by měli zvažovat nejen věcný aspekt, sociální a ekonomický, ale také politický."

13. a 14. platy se státním zaměstnancům vyplácejí ze zákona již od roku 1997. "Avšak jen jednou byly uhrazeny v plné výši. Pak už zaměstnanci dostali vždy jen polovinu," dodala Vondrová.

Anketa

Měl by stát vyplatit svým zaměstnancům polovinu 13. a 14. platů?
Ano
30,6 %
Ne, 10 % stačí.
3,1 %
Ne, 12. a 13. platy jsou zbytečný luxus.
66,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2230 čtenářů.

Výběr článků

Načítám