Hlavní obsah

Ve státních lesích se objeví 2500 bodů záchrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Lesy ČR nainstaluje v říjnu v lesích takzvané body záchrany. Půjde o 2500 žlutých tabulek s kódy, podle kterých bude možné určit přesnou lokalitu například turistů v nesnázích.

Foto: Lesy ČR

Od října se ve státních lesích objeví takzvané body záchrany.

Článek

Kódy budou mít ve svých databázích hasiči, od nich je můžou použít všechny složky záchranného systému – tedy policisté a zdravotníci, ale i Horská služba nebo obecní policie. Výroba tabulek stála 160 tisíc korun. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

„Jde o to, aby tyto cedulky byly umístěny na exponovaných místech, kde se lidé pohybují,“ řekl Szórád. Lidé tak budou moci například přesněji lokalizovat požár nebo udat záchranářům místo, kde došlo k nějakému zranění. Kromě kódu lokality budou na tabulkách telefony na všechny tísňové linky.

Tabulek by mohlo přibýt

Projekt začal podnik připravovat předloni. „Místa vytipovali lesníci. Většinou jde o turistická rozcestí, lesní cyklostezky, lokality, jimiž prochází singltrek, horská sedla, pohoří nebo rozsáhlé lesy,“ upřesnil Szórád.

Tabule, které jsou z tvrzeného plastu s hliníkovým povrchem, by díky žluté barvě měly být vidět i večer. V budoucnu by se mohlo objevit těchto tabulek více.

Reklama

Výběr článků

Načítám