Hlavní obsah

Ve stáří se stará o nemohoucího syna i manželku. Dary čtenářů Novinek dávají rodině naději na lepší život

Právo, zr

Už 35 let se Jan Vavřík (69) stará o svého nemohoucího syna Honzu a v posledních letech i o manželku Růženku (74) v ostravském bytě, který jim nedovolí volný pohyb. I díky čtenářům Novinek by se však nyní mohla situace rodiny změnit. Nadační fond Patříme k sobě, Oli uspořádal sbírku, na kterou dárci po zveřejnění příběhu na Novinkách a dalších podpůrných akcích poslali již více než 2,5 milionu korun. Peníze poslouží na stavbu domu bez bariér.

Foto: Novinky

Jan (69) a Honza (35) Vavříkovi

Článek

Pětatřicetiletý syn Honza trpí od narození spinální svalovou atrofií (SMA), nemůže se hýbat a dýchání mu umožňuje tracheostomie.

Jeho devětašedesátiletý otec Jan o něj a manželku pečuje jen s občasnou pomocí asistentky z ostravské charity a synovy kamarádky Pavly.

A to v malém bytě 2 plus 1 v devátém patře ostravského paneláku, který rodinu nutí zdolávat s vozíkem schody a neumožní pohodlný pohyb.

To někdy vyústí i v situaci, že se několik měsíců nedostanou ven na čerstvý vzduch. Pro otce je navíc péče o rodinu fyzicky čím dál náročnější.

Rodině chce pomoci Nadační fond Patříme k sobě, Oli, který pro ni 1. července zahájil sbírku na dům bez bariér, o níž Novinky.cz informovaly 20. července.

Sám se v 69 letech stará o nemohoucího syna a manželku. Z paneláku je sotva dostane ven, síly docházejí

Domácí

Hned poté začaly na transparentní účet fondu 2701939976/2010 pod variabilním symbolem 12 pršet finanční dary, které k pondělí činily 2 545 283 korun.

„Jsme za to strašně moc vděční, nemůžeme to ani popsat slovy. A moc všem čtenářům a nadačnímu fondu děkujeme,“ řekl Novinkám Jan Vavřík starší.

Nadšený ze štědrosti čtenářů je i nadační fond, který založili rodiče malého Oliverka, který stejně jako Honza trpí SMA.

Cílem projektu je vybudování bydlení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak, aby nemoc jedince nemusela rozdělit rodinu. „Pořízení tohoto domu je prvním projektem, kterému se takto věnujeme,“ sdělila Novinkám zakladatelka fondu Radka Kovalská.

Dům bude mít dvě patra, a kromě Vavříkových v nich bude moci bydlet ještě jedna rodina s handicapovaným členem. Díky dobrotě dárců už stavba začala.

Vavřík: Bojíme se, ale věříme

„Mám strach říci, že se na dům těším. Vždy, když jsem se v životě na něco těšil, tak mi to nevyšlo. Ale musíme věřit, že se to povede. Už se začaly kopat základy,” popsal Novinkám Vavřík starší.

„Pro nás to bude obrovská, obrovská změna života. Bez problémů bych se dostal s Honzou ven. Nebudeme mít tolik překážek, jako máme tady v panelovém bytě.“

„Tady nemůžeme dýchat, necítíme paprsky slunce. Je tu strašné horko, vysává to z nás energii. Jsem pořád strašně unavený. Jakmile jsme venku, tak to z nás spadne a nechce se nám domů a jsme co nejdéle na vzduchu,“ dodal Vavřík starší.

Andělé jsme všichni zdravotníci, říká vrchní sestra z pražské Bulovky

Styl

Jeho syn pro Novinky poznamenal: „Je to můj životní sen. Jsem v euforii z toho, že by se mohl vyplnit.“

Projekt, stavební povolení a stavbu zařizuje firma RD styl, a. s, která věnovala fondu ke stavbě pozemek.

„V minulém týdnu byla podepsána rezervační smlouva a na stavbě se začalo pracovat. Stavební firma již vykopala a vybetonovala základové pasy,“ popsala Kovalská.

Dům bude umožňovat bezproblémový pohyb Honzy po domě, bude mít stropní závěsný systém, schodišťovou plošinu a výtah do patra.

Foto: Nadační fond Patříme k sobě Oli, .

Společně s Vavříkovými bude dům obývat i další rodina s handicapovaným členem.

Dům až pro dvě rodiny

„Cílová částka je stanovena na 7 777 777 korun. Prozatím symbolicky, a to z důvodu, že jednáme s dodavatelskými firmami o cenách, případných darech na vybavení domu nebo dodavatelských pracích,“ dodala Kovalská.

Horní patro domu bude dostupné výtahem zvenčí a plošinou na schodech uvnitř.

„Další zájemce prozatím nemáme, dům bude poprvé obývat jen rodina Vavříkových, jelikož je projekt v prvé řadě pro ně a kvůli nim a oni se už určitě moc těší na soukromí na zahrádce,“ dodala Kovalská.

Sen Vavříkových o novém bydlení podpořily 31. července i kapely účinkující na rockovém festivalu Maria Skála.

„Byla to naše první venkovní akce. Honzíkovu cestu domů takto podpořily účinkující kapely. Hudební kapela HC3 hrála v našich pruhovaných tričkách, která se poté s podpisy dražila. Výtěžek z této akce lidé odesílali přímo na sbírkový účet,” uvedla Kovalská.

Třináctileté Markétě v boji s rakovinou pomohla i paruka

Domácí

„Ambasadorkou tohoto projektu je herečka a moderátorka Sandra Pogodová, která taktéž sdílí aktuality o projektu na svém FB a IG účtu ( https://www.facebook.com/sandra.pogodova.9 ),“ dodala Kovalská.

Veřejnost se může do sbírky zapojit několika způsoby. Je možné zaslat finanční příspěvek přímo na sbírkový účet nadačního fondu Patříme k sobě, Oli, který sbírku pořádá; číslo účtu 2701939976/2010, variabilní symbol 12.

Sbírku lze podpořit zakoupením pruhovaného trika s heslem „Tvoje cesta - Naše cesta”. Celá částka za nákup trika jde na sbírkový účet (www.trikopomaha.cz). Nákup triček sponzoruje firma Casa interier.

„Také je možné se připojit do facebookové aukční skupiny Mám srdce, pomáhám a zapojit se tak dražbou něčeho, co máme doma, co sami vyrábíme nebo prodáváme. (https://www.facebook.com/groups/378402092817271),” řekla Kovalská.

„Aktuality nadačního fondu je také možné sledovat přímo na našem profilu (www.facebook.com/groups/378402092817271). Nesmírně si vážíme podpory veřejnosti tohoto projektu,“ uzavřela Kovalská.

Foto: Nadační fond Patříme k sobě Oli, .

Sbírka pro Honzu, kterou lze podpořit zakoupením pruhovaného trika s heslem „Tvoje cesta - Naše cesta”.

Reklama

Výběr článků

Načítám