Hlavní obsah

Ve hře o Hrad onkolog Klener

ČTK, Kamil Houska
PRAHA

Do nejužšího výběru koaličního vyjednávání o kandidátovi na prezidenta se v pátek podle kuloárních informací dostal vedle rektora Karlovy Univerzity Ivana Wilhelma (60) a šéfky Akademie věd Heleny Illnerové (65) také známý český onkolog a první polistopadový ministr zdravotnictví Pavel Klener (65). Všichni tři jsou nestraníci.

Článek

Sdělili to nezávisle na sobě hned dva politici, kteří jsou o průběhu koaličního jednání detailně informováni, i sám Klener. "To je pravda," řekl Klener Právu před odletem do zahraničí.

Na dotaz, zda by byl ochoten kandidovat, Klener poznamenal: "Hovořil jsem s několika představiteli různých politických stran a ještě potřebuji nějaké další informace o podpoře. V zásadě jsem to ale neodmítl." Podle něj je to věcí dalšího jednání. Klener je v současné době přednostou 1. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a také predsedou České onkologické společnosti České lékařské společnosti J. E.Purkyně. Ve svém oboru patří k uznávané světové autoritě.

Jméno kandidáta chtějí oznámit v úterý

Koalice dnes seděla nad jmény prezidentských kandidátů zhruba dvě hodiny. Následně její představitelé novinářům tvrdili, že možná už v úterý by mohli zveřejnit, s kým by rádi v zápolení o hlavu státu nastoupili.

"Bylo to velmi konstruktivní jednání a mohu říci, že už jsme velmi blízko dohodě o společném kandidátovi," řekl po jednání premiér Vladimír Špidla. Šéfové vládních stran očekávají, že vyberou natolik silnou osobnost, která bude mít šanci na zvolení v třetí volbě i bez podpory opozice.

Špidla: numerologie není můj obor

Účastníci schůzky odmítli kohokoliv jmenovat a nechtěli říci ani, zda se výběr kandidátů po dnešním jednání zúžil. "Numerologie není můj obor a číslo je teď zbytečné říkat," prohlásil premiér. Nicméně v kuloárech soc. dem., lidovců i unie se nyní hovoří právě už jen o třech jménech Klener, Wilhelm a Illnerová. Pokud se podaří koalici shodnout na společném kandidátovi, čeká jej souboj s čestným předsedou ODS Václavem Klausem. Komunisté přitom naznačují, že se jim líbí jména, která nyní zaznívají z vládní koalice. Klausovy šance by tak byly mizivé.

Wilhelma oslabilo členství v KSČ

Kdo nakonec projde koaličním sítem, je v této chvíli nejisté. Zatímco ještě ve čtvrtek byl v kuloárech považován za favorita Wilhelm, dnes se jeho šance zmenšila. Naopak větší se zdají být možnosti právě Klenera, případně Illnerové. Wilhelma totiž zpochybňují unionisté. Nelíbí se jim jeho někdejší členství v KSČ, ačkoliv dříve se nebránili podpoře lidovce Petra Pitharta. Wilhelm byl podle ČTK v komunistické straně v letech 1965 až 1969.

Čtvrteční schůzka ve Sněmovně

O termínu třetí volby prezidenta by se mohlo rozhodnout již ve čtvrtek 6. února. Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes pozval na schůzku v budově dolní komory předsedy parlamentních politických stran a představitele nezávislých senátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR bude zřejmě týdny bez prezidenta

Česká republika bude zřejmě týdny bez svého prezidenta. Termín třetí volby Parlamentem je v nedohlednu a Václavu Havlovi končí mandát za týden, 2. února. Třetí...

Zeman do třetí volby nepůjde

Expremiér Miloš Zeman v neděli po návratu na svou chalupu na Vysočině odmítl jakékoli úvahy o své nominaci a kandidatuře do třetí volby prezidenta.

Bojovat o Hrad může i Sokol nebo Wilhelm

Exministr školství v Tošovského vládě Jan Sokol, rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm či senátor Josef Jařab - jeden z nich by mohl být příštím prezidentem....

Výběr článků

Načítám