Hlavní obsah

Ve Frenštátě se lidé rozloučili s dalšími třemi oběťmi výbuchu

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Zaplněná obřadní síň a záplava květin provázely poslední rozloučení se třemi oběťmi výbuchu plynu v domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Lidé, kteří na smuteční obřad přišli, mluvili o zármutku, dojetí, ale i bezmoci a vzteku nad tragickým odchodem tří generací žen jedné rodiny.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Příbuzní a přátelé se v pátek přišli do frenštátské obřadní síně rozloučit se třemi ženami, které zemřely při výbuchu plynu v panelovém domě.

Článek

Desetiletá dívka, její o 18 let starší matka a šedesátiletá babička zahynuly v troskách panelového domu, který s největší pravděpodobností vyhodil do vzduchu problémový soused Antonín Blažek.

Policie přesné příčiny a případný motiv stále vyšetřuje. Důvodem masakru mohlo být to, že muž přišel kvůli dluhům v exekuci o byt v nejspodnějším patře tohoto domu, který se nyní postupně rozebírá.

Do obřadní síně přišlo v pátek dvě hodiny po poledni, kdy pohřeb začal, několik stovek smutečních hostů. Někteří se ani nedostali dovnitř. Kromě příbuzných se s tříčlennou rodinou přišli rozloučit i blízcí přátelé ze zaměstnání či spolužáci desetileté dívky z frenštátské základní školy.

Pocity křivdy jsou opodstatněné

„Vše zmizelo v jediném okamžiku nadcházejícího nového dne. Pocity křivdy, které vše provázejí a dlouho ještě provázet budou, jsou zcela opodstatněné. Nelze se divit. Otazníky a otázky, proč musely vyhasnout jejich lidské životy, které visí jako Damoklův meč nad tím dnem, zůstanou zřejmě navždy nezodpovězené,“ promluvila k pozůstalým i smutečním hostům zaměstnankyně obřadní síně. Připomněla život všech tří obětí, ale také to, že měly rády zdejší hornatou krajinu Beskyd, pečovaly o zahrádku a milovaly zvířata.

„Jedno únorové ráno zcela změnilo život této rodiny a navždy bude svou tragičností zapsáno v historii města Frenštátu i celé naší lidské společnosti.“

Při tragédii, která šokovala celou zemi, zahynulo celkem šest lidí včetně muže podezřelého z útoku. Další tři obyvatelé zničeného domu stále bojují o život v ostravské fakultní nemocnici.

Páteční pohřeb obětí masakru byl již druhý v pořadí. Ve středu se Frenštát rozloučil s dětskými oběťmi výbuchu: s tříletou holčičkou a jejím šestiletým bratrem. S rodiči, kterým se podařilo zachránit, obývali byt právě pod rodinou, se kterou se dnes jedenáctitisícové město loučilo.

Foto: Právo

Pohřeb dvou dětí, které zahynuly při výbuchu

Veřejnost se symbolicky může obětem poklonit a vzdát jim úctu v neděli 3. března na náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se uskuteční od 15.00 ekumenická bohoslužba. Lidé zde budou za oběti zapalovat svíčky, rozezní se také frenštátské kostely.

Kdy a jak bude pochován pravděpodobný strůjce masakru Antonín Blažek, zatím není jasné. Původně se spekulovalo o tom, že bude muset být pohřben na náklady státu, protože se ho příbuzní zřekli. V pondělí se ale frenštátské pohřební službě ozval bratranec vdovy Blažkové a na různé varianty pohřbu se ptal.

Reklama

Související články

Frenštát pohřbil dětské oběti výbuchu

Do obrovského smutku se ve středu odpoledne ponořilo jedenáctitisícové město Frenštát pod Radhoštěm, kde se konal pohřeb prvních dvou ze šesti obětí výbuchu...

Výběr článků

Načítám