Hlavní obsah

Vazebně stíhaný Velev už není ředitelem, nemocnice za ním ale stojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Rada Kraje Vysočina odvolala ve čtvrtek z funkce ředitele Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva a do čela zařízení postavila jeho technického náměstka Alexandra Filipa. Vedení nemocnice s krajem spolupracuje, vydalo ale prohlášení, že za Velevem stále stojí jako za ředitelem i jako za člověkem.

Foto: archiv, Právo

Nemocnice Jihlava

Článek

„Vedení kraje vzalo při svém rozhodování v potaz jak návrh státního zástupce na uvalení vazby na ředitele Veleva, tak rozhodnutí soudu, který tomuto návrhu vyhověl,“ praví se ve zprávě, kterou radní zveřejnili po mimořádné schůzi svolané hejtmanem Vítězslavem Schrekem (ODS). Krok zdůvodnili povinností zřizovatele zajistit řádné řízení a fungování nemocnice. Tu také čeká mimořádná kontrola.

Velev je jedním z desítky lidí obviněných z korupce při zakázkách na modernizaci nemocničního vybavení dotovaných EU a jedním z pětice, kterou soud poslal do vazby.

Vedení nemocnice přesto stále za dlouholetým ředitelem stojí. „Tak jak jej známe, nedovedeme si představit, že by se obohacoval na úkor nemocnice. Veškerá výběrová řízení na vybavení přístroji, léky a zdravotními pomůckami za celá léta jeho působení probíhala transparentně dle zákona a pod kontrolou orgánů zřizovatele vždy ve prospěch nemocnice,“ uvedla v prohlášení nemocnice.

„Do vyšetření celého jeho podílu na obvinění bereme pana ředitele jako člověka, který se žádných manipulací se zakázkami nedopustil. Stojíme za ním jako za ředitelem a také za člověkem,“ vzkazují Velevovi nejbližší spolupracovníci.

Soud poslal do vazby pětici obviněných v kauze nemocnic včetně šéfa jihlavské nemocnice

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám