Hlavní obsah

Vary zahájí Hoši z hrabství Clare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Karlovarský festival zahájí film britského režiséra Johna Irvina Hoši z hrabství Clare (The Boys from County Clare). Uvedla to ve čtvrtek na tiskové konferenci programová ředitelka 39. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Eva Zaoralová s tím, že film, který měl premiéru na loňském torontském festivalu, není zařazen v soutěžní sekci.

Foto: Anna Čelouchová

Diváci napjatě čekají, kdo v souboji zvítězí.

Článek

"Není to náročný film, ale je vkusně udělaný. Je o soutěži irských kapel a hraje v něm i Andrea Corr ze známé skupiny The Corrs." Na úvod byl zařazen také proto, že k jeho uvedení by měli přijet zajímaví hosté.

Snímek, který bude festival uzavírat, zatím není jasný. "S ním je to komplikovanější, protože možná nebudeme moci uvést film, který jsme plánovali," uvedla Zaoralová, "možná bude mít premiéru až po festivalu."

Programová ředitelka současně potvrdila, že v hlavní soutěži bude jen 16 filmů. "Je to dáno délkou festivalu a tím, kdy je k dispozici hlavní sál. I tak po dva dny budeme muset promítat tři soutěžní filmy." Podle Zaoralové je program už ze čtyř pětin jasný. Přesně podle reglementu bude seznam soutěžních filmů zveřejněn čtrnáct dnů před začátkem festivalu. Současně potvrdila, že v soutěži bude zařazen jen jediný český snímek, Najbrtovi Mistři. Důvodem je nejen omezená doba trvání festivalu, ale podle prezidenta MFF Jiřího Bartošky, i to, že u nás vzniká méně filmů než ve Francii či Itálii.

Cena pro Ondříčka

Známi zatím nejsou ani hvězdní hosté. Cenu za dlouholetý umělecký přínos světovému filmu dostane kameraman Miroslav Ondříček. Jinak Eva Zaoralová pouze uvedla, že v rámci retrospektivy filmů režiséra a herce Johna Cassavetese možná přijede jeho dcera, která by Varech mohla uvést svůj vlastní film.

Prezident festivalu Jiří Bartoška současně představil plakát k ročníku, který vychází z letošní znělky. Jeho autorem jsou Mikuláš Macháček a Aleš Najbrt.

"Znělka se celá točila v hotelu Thermal a  je hodně o Karlových Varech. Přináší tři příběhy návštěvníků festivalu - baťůžkáře, frajírka a V.I.P. hosta," uvedl Bartoška.

Mírné zeštíhlení

Letos bude na festivalu uvedeno celkem 230 filmů z 42 zemí včetně dokumentů, zatímco loni jich bylo přes tři sta. "My jsme zhubli a doufám, že nám to bude svědčit, na festivalu by to však nemělo být poznat," uvedl prezident, podle něhož to souvisí s otázkami financování: "Eurotel a Telecom mezi sponzory klesy do nižší kategorie."

"Festivalový rozpočet se pohybuje mezi 100 až 110 milióny korun. Stát dal 25 miliónů, zatímco loni jen 20 miliónů, město dalo 7 miliónů a kraj 3 milióny," dodal ještě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám