Hlavní obsah

Varnsdorfané ironicky poděkovali policistům za sobotní zásah

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varnsdorf

Zhruba 200 obyvatel Varnsdorfu se v pondělí odpoledne znovu sešlo při demonstraci na náměstí. Tentokrát protestovali proti sobotnímu policejnímu zásahu. Po krátkém proslovu se lidé vydali na spořádaný pochod k policejní stanici, kde za skandování „Hoši, děkujem“ ironicky poděkovali za sobotní bezpečnostní opatření. Po 20 minutách se bez jakýchkoliv incidentů rozešli.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hoši, děkujem, skandovali Varnsdorfané před policejní stanicí.

Článek

Na závěr se všichni domluvili, že se sejdou v sobotu na ohlášené demonstraci a pochodu. Pochod sledovali i policisté a antikonfliktní tým. Organizátor akce Lukáš Kohout šel na policii podat trestní oznámení kvůli zásahu policistů a také kvůli tomu, že v televizních záběrech minulý pátek jeden muž údajně hajloval.

Místní odmítali, že by dělali živý štít rváčům a také, že by se sobotního pochodu účastnili stovky extremistů. „Zhruba 99 procent lidí tam bylo místních,“ uvedl Miloslav Bláha. Ten byl také mezi zadrženými a podle svých slov šel k policistům kvůli tomu, že zadrželi jeho syna.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaprotestovat si v pondělí přišlo na 200 obyvatel Varnhsdorfu.

„Šel jsem sám za nimi, chtěl jsem sám vědět, co se bude dít. Krom dvou policistů, kteří se na mě vrhli, bylo ale jednání všech ostatních policistů profesionální. Žádné varování jsem dopředu neslyšel,“ uvedl Bláha.

"Veřejnost se nechala strhnout"

Ústecká krajská ČSSD považuje sobotní zásah policie proti demonstrantům ve Varnsdorfu za adekvátní. Hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) o něm chce ještě jednat s ministrem vnitra Janem Kubicem. Po sobotním shromáždění svolaném Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) se vydalo směrem k romské ubytovně asi 500 lidí, mezi nimi byli většinou místní obyvatelé, ale přidali se i radikálové z různých míst Čech.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V pondělí se ve Varnsdorfu demonstrovalo znovu, tentokrát proti policistům.

„Organizace pochodu se chopili lidé odjinud, i profesionální rváči a veřejnost se nechala strhnout. Pakliže někdo hází na policii popelnice, není se možno divit použití donucovacích prostředků,“ řekl sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna. Podle místních ale nikdo z nich policii neprovokoval a nic po nich neházel. „Takto bych očekával zákrok, kdyby proti policistům stálo 500 extremistů,“ řekl jeden z místních. Ti zvažují další právní kroky kvůli zásahu.

Podle varnsdorfského zastupitele a krajského radního Petra Jakubce se ve Varnsdorfu protestů neúčastní jen radikálové. „Ty tisíce lidí na ulicích jsou i občané Varnsdorfu,“ řekl. Jakubec navrhuje, aby se organizátoři pochodů znovu sešli se samosprávou. „Demonstrace opravdu nejsou řešení,“ dodal. Místní houfně ale chtějí přijít na sobotní pochod, zároveň ale mají obavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám