Hlavní obsah

Varnsdorf zase protestoval, tentokrát proti vzniku ghet ve městě

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varnsdorf
Aktualizováno

Na dvě stovky lidí se v sobotu odpoledne sešlo na centrálním náměstí ve Varnsdorfu, aby protestovali proti vzniku dalších ghet ve městě. Většina z nich zároveň přidala podpis pod otevřený dopis vládě, který na problém upozorňuje.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Organizátor protestu Petr Heinrich při proslovu k účastníkům mítinku.

Článek

K pořádání protestních pochodů se chtěl vrátit i loňský organizátor demonstrací na Šluknovsku Lukáš Kohout. Od plánovaného protestního pochodu městem k ubytovně Sport a panelovým domům v Kovářské ulici, kde žijí převážně Romové, nakonec ustoupil.

Poklidnou demonstraci, při které řečníci upozorňovali na nečinnost politiků a úřadů při řešení sociálně slabých lokalit, tak narušili pouze aktivisté z Holešovické výzvy, která organizuje protivládní demonstrace. Policisté ale zasahovat nemuseli.

Demonstraci na náměstí organizoval Petr Heinrich, jenž pořádal i poslední dva mítinky na podporu rodiny, kterou na Nový rok napadli Romové. „Vyzvali jsme občany, aby se podepsali pod dopis vládě, kterým reagujeme na vznikající ghetta ve Varnsdorfu v ulicích Kovářská a Pražská. Tento neudržitelný stav není problémem jen těch, kdo v těchto lokalitách musí žít. Pokud se nezmění podmínky pro udílení sociálních dávek, bude to již zítra problém všech," řekl Právu a dodal, že během mítinku dopis svými podpisy podpořilo 140 příchozích.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pod dopis vládě, který upozorňuje na vznikající ghetta, se podepsalo 140 demonstrantů.

Ve Šluknovském výběžku je stále citelné napětí mezi Romy a zbytkem populace. „Bezpečnostní situace v regionu není dobrá a nikdy nebude, protože se do výběžku stěhuje z jiných míst stále více nepřizpůsobivých Romů, kteří nemají práci a nedbají na zákony a nelámou si hlavu s pravidly slušného chování,“ řekl Právu Heinrich.

Kohout se do Varnsdorfu vrátil po delší době. Byl to, on kdo stál v čele loňských demonstrací, jež vyvrcholily 10. září zásahem policie proti demonstrujícím, kdy byla nasazena i jízdní jednotka a vodní dělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám