Hlavní obsah

Valtice obsadila Napoleonova vojska

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valtice

Historický střed města Valtice s a především okolí jeho zámku obsadili vojáci. Na 150 nadšenců, milovníků napoleonské historie zde rozbilo vojenské ležení se vším všudy. Markytánky vařily, a chlapi, jako kdysi se před bitvou bavili drsnými fóry.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bitevní vřava ve Valticích

Článek

Akce, která je vzpomínkou na první italská Napoleonova tažení před 215 léty, se koná v sobotu i v neděli a mimo bitevní ukázky na ní bude například také přehlídka produkce vojenských dobových bubnů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poslední upřesnění pravidel boje

Milovníků vojenské historie, kteří vyhledávají právě období napoleonských válek, což byla vlastně doba posledních klasicky vedených bitev před nástupem techniky a s ní spojených mnohem větších masakrů za první a druhé světové války, zdá se přibývá. Členy napoleonských skupin, které rekonstruují slavné bitvy francouzského vojevůdce, jsou už dlouho nejen nadšenci z Evropy,ale přibývá i lidí kteří chtějí na naše akce jezdit i ze zámoří.

Foto: Miroslav Homola, Právo

První padlí

"Valtice se stávají našim novým místem setkávání a bitevních ukázek. Ty zde budeme i nadále pořádat. Není to samoúčelné. Lichtensteinové, kteří zde žili, se totiž do napoleonských válek velmi aktivně zapojovali. Výzbroj i výstroj máme dokonalou. Jediný a dost podstatný rozdíl je však ten, že ve Valticích doufám nepoteče v bitvě žádná krev. Tedy pokud se někdo neřízne při krájení cibule či chleba,“ uvedl se smíchem prezident napoleonské společnosti Austerlitz Miroslav Jandora.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jídlo pro vojáky se vařilo na ohni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám