Hlavní obsah

Valachová by šla do vedení ČSSD, nováčky ale část strany nerada

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté řeší dilema: umožnit klikatou cestou usednout do vedení nováčkům, nebo si vybrat funkcionáře z ostřílených členů? V neděli kandidaturu na šéfa připustil nestranický hejtman Jiří Běhounek, v pondělí ambice usednout do vedení Právu potvrdila poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. Oba by však pro své cíle potřebovali změnu stanov.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Ta by musela smazat podmínku, aby v pozicích předsedy a místopředsedy seděli jen straníci s platnou legitimací starou nejméně čtyři roky. „Pokud by byly změněny stanovy a cítila bych podporu členů, tak bych aspirovala na pozici místopředsedkyně,“ řekla Právu Valachová.

Ta odešla z funkce na jaře po provalení dotační kauzy ve sportu, ve které byla zapletená i její náměstkyně Simona Kratochvílová. Valachová je ve straně od září roku 2015, na sjezdu v únoru 2018 to tedy budou teprve necelé tři roky. Změna stanov se kvůli umetení cesty nováčkům řadě představitelů ale nelíbí.

„Máme asi 18 tisíc členů. Určitě bychom někoho schopného do funkce ve vedení našli,“ rýpnul si poslanec ČSSD, který si nepřál být jmenován. Protože ÚVV v neděli odmítlo přímou volbu předsedy a ten se tak bude volit na mimořádném sjezdu 18. února, bude záležet na tom, kdo získá krajské a okresní nominace.

Kandidaturu do vedení nevyloučil bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, bývalý primátor Brna a nový poslanec Roman Onderka a ústecký poslanec Jaroslav Foldyna.

Běhounka nikdo z vedení neoslovil 

V souvislosti s volbou předsedy se nejčastěji skloňuje jméno Běhounka, ale nikdo ze současného vedení hejtmana z Vysočiny neoslovil. A to ani poté, co Běhounka na nedělním zasedání ÚVV pobídl ke kandidatuře pardubický hejtman Martin Netolický. „Současné vedení myslím vzalo vystoupení kolegy Netolického i moje na ÚVV na vědomí, ale speciální rozhovor jsem s nikým nevedl,“ napsal včera Právu Běhounek.

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek mlčení současného vedení Právu vysvětlil takto: „Myslím, že jsme na začátku. Problém je v tom, že ÚVV nerozhodl o možnosti nebo cestě, kterou by se umožnilo i těm, kteří nejsou členy soc. dem., kandidovat. Takže sice tam jméno pana Běhounka padlo, ale cesta k tomu není vytvořená.“

My potřebujeme někoho, kdo ty lidi přitáhne, kdo je nadchne. Ale Běhounek to určitě není
sociální demokrat, který si nepřál být jmenován

Varianta, že by 18. února ČSSD na svém sjezdu stanovy změnila, sjezd přerušila a po registraci stanov by v něm pokračovala a zvolila Běhounka, se Zaorálkovi nezdá.

„To není jednoduchá operace a takto to dohodnuto zatím není,“ řekl.

Kriticky se k tomu staví však řada dalších vysoce postavených členů ČSSD. „My potřebujeme někoho, kdo ty lidi přitáhne, kdo je nadchne. Ale Běhounek to určitě není,“ řekl Právu soc. demokrat, který si nepřál být jmenován.

Podle Netolického vedení k situaci nepřikročilo aktivně. „Na ÚVV byla řada lidí, kteří spíš mlčeli. Ne ze všech úst z vedení něco zaznělo. Podle mého názoru nelze se ze stávající situace promlčet,“ řekl Právu. Mrzí ho, že nikdo z vedení neoslovil Běhounka s konkrétní nabídkou. „Jiří Běhounek se jasně vyjádřil, mohla by tedy následovat další jednání,“ míní Netolický.

Řadě jiných soc. demokratů se zase nelíbilo, že ÚVV nijak neřešil příčiny volebního neúspěchu. Na jednání nepřišel ani premiér Bohuslav Sobotka, který v červnu rezignoval na post předsedy strany, ani místopředsedkyně Michaela Marksová, která se omluvila kvůli dětem.

„Za posledních 12 let jsem se ve vedení ČSSD naschůzoval dost, před pěti měsíci jsem odešel z pozice předsedy strany, abych ve straně podpořil změnu. Teď musí dopředu a na schůze nové a neokoukané tváře,“ vysvětlil včera Právu svůj postoj premiér.

Na otázku Práva, co říká na možnou kandidaturu Běhounka, řekl jen to, že o tom nic neví.

Anketa

Uvítali byste Kateřinu Valachovou v čele ČSSD?
Ano
27,5 %
Ne
32,1 %
Je mi to fuk
40,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1985 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám