Hlavní obsah

Václav Klaus se na Hradě sešel s evropskými komisaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se ve středu jako hlava země, jež předsedá Evropské unie, sešel na Pražském hradě s 27 členy jejího výkonného orgánu - Evropské komise. Na krátké tiskové konferenci ocenil příjezd šéfa EK Josého Barrosa. Návštěva EK v Praze je první velkou akcí v rámci českého předsednictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s předsedou Evropské komise José Barrosem.

Článek

Podle Klause se neslo středeční jednání v přátelském duchu, jeho účastníci se dotkli ústředních témat jako rusko-ukrajinského plynového sporu i konfliktu mezi Izraelem a Palestinou v pásmu Gazy.

Otázky z řad novinářů se týkaly obecných témat, jako například cílů České republiky v čele EU. Podle Klause je nejdůležitější, aby se ČR pokusila mezi členskými zeměmi zahájit seriózní debatu. Pro Čechy není podle prezidentových slov jiné alternativy než integrace do evropské struktury, ovšem formy této integrace předpokládají svobodné rozhodování.

Pokusím se Barrosa přetáhnout, vtipkoval Klaus

Tím se prezident dotkl i citlivého tématu Lisabonské smlouvy, i když svou vizi dále nerozvíjel s tím, že jeho názory jsou obecně známy. Barroso k tomu dodal, že předpokládá, že země, kde byl dokument už schválen, jej také ratifikuje. Euroskeptický Klaus s úsměvem doplnil, že se při příští Barrosově návštěvě pokusí šéfa EK přitáhnout na svou stranu.

K současné plynové krizi, která dramaticky postihla celý Balkán, Slovensko, Polsko a částečně i Česko, Klaus uvedl, že je problémem zemí, které ji způsobily. Podle něj jde o bilaterální spor mezi Ukrajinou a Ruskem, jejž mohou vyřešit zase jen tyto dvě strany.

Ještě před návštěvou Pražského hradu se komisaři setkali s českou vládou v čele s premiérem Mirkem Topolánkem, který později při slavnostním galakoncertu v Národním divadle obdržel symbolický štafetový kolík předsednických zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám