Hlavní obsah

V ústeckých Předlicích propukla epidemie úplavice

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Čtrnáct lidí, deset dospělých a čtyři děti ve věku od dvou do jedenácti let, skončilo na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice s velmi nepříjemnou diagnózou - úplavice. Všichni hospitalizovaní pocházejí z okrajové městské čtvrti ústeckých Předlic, kde ve zdevastovaných domech bydlí především početné romské rodiny.

Článek

Podle hygieniků žijí v otřesných podmínkách mezi povalujícími se odpadky, na schodech domů jsou zbytky zkaženého jídla a páchnoucí výkaly. "To snad nejsou ani lidi, teď v těch vedrech nemůžeme pro hrozný smrad vůbec otevřít okna, to se raději v kancelářích upečeme," řekl ve středu Právu rozhořčený jednatel jedné z firem sídlících v předlické Hrbovické ulici.

Epidemie úplavice se rozšířila mezi šedesátkou obyvatel tří domů v Předlicích, nakazilo se jich čtrnáct, mezi nemocnými byl i pacient, u něhož se dokonce zjistila kombinace úplavice se salmonelou.

Všichni postižení měli nařízenu okamžitou přísnou izolaci na infekčním oddělení, o jejich nezájmu a nedisciplinovanosti ale svědčí útěky některých z nich. "Nejdříve šlo o jedno onemocnění zjištěné obvodním lékařem, laboratoř potvrdila, že jde o úplavici," sdělil ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal s tím, že hygienici při kontrole prostředí, z něhož nakažený pocházel, nevěřícně kroutili hlavami.

"Katastrofální úroveň osobní hygieny, děti hrající si mezi odpadky, po schodech na chodbách teče moč," dodal šéf hygieniků.

Sedm lidí stále v nemocnici

Po zjištění šířící se epidemie hygienici ihned odebrali vzorky u 53 obyvatel předlických domů a poté se začalo infekční oddělení postupně plnit nakaženými lidmi. "Díky vysoké aktivitě hygieniků při odebírání vzorků v těchto složitých podmínkách se nakonec podařilo řetěz onemocnění přetrhnout," pochválil zásah kolegů primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý.

"Nedá se ale vyloučit, že se v této komunitě podobná epidemie neobjeví znovu," konstatoval lékař s tím, že na jeho oddělení ještě zůstává sedm ze čtrnácti hospitalizovaných.

"Hospitalizace trvá od sedmi do deseti dnů, je to však závislé na negativních výsledcích vyšetření stolice," upřesnil Právu Trmal. Úplavice podle něj způsobuje průjmy s vysokými horečkami, zvracení, křeče břicha, stolice může mít příměs krve. Ve spojitosti s některou z vážných chorob pak může dokonce způsobit smrt.

Ve středu se v souvislosti s předlickým případem sešel k operativnímu jednání primátor Ústí Petr Gandalovič (ODS) s lékaři a hygieniky. "Pro mě je důležitá informace hygieniků, že se epidemii podařilo podchytit a nebude se dále šířit. Není tedy ani nutné přijímat nějaká mimořádná opatření," informoval Právo ústecký primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám