Hlavní obsah

V ústecké zoo utratili slonici Kalu

– Ústí nad Labem
Právo, ape

Ústecká zoologická zahrada přišla o slonici indickou Kalu. Ta měla dlouhodobé problémy s nohou, v pondělí odpoledne musela být utracena. Slonice přišla do ústecké zoo v roce 1985 přímo z Vietnamu.

Foto: Zoo Ústí n. L.

Slonice Kala (v popředí)

Článek

„V pondělí 4. února v odpoledních hodinách musela být provedena eutanázie samice slona indického Kaly. Důvodem byl aktuální zdravotní stav. Kala v posledních týdnech několikrát upadla tak, že se nemohla sama postavit na nohy, což se stalo i v pondělí ve výběhu. Proto bylo rozhodnuto o eutanázii,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Problémy s nohou byly dlouhodobé a v poslední době se zhoršovaly. V posledním půlroce 34letá Kala prodělala dvě operace, v srpnu a na začátku prosince. Byl jí odstraněn hluboký absces (dutina v těle vzniklá zánětem a vyplněná hnisem) a později nefunkční tkáň z oblasti zánětu.

Foto: Zoo Ústí n. L.

Kala dlouhodobě trpěla artrózou pánevních končetin a přetěžovala tak končetiny přední.

Kala přišla do ústecké zoo 30. listopadu 1985 přímo z Vietnamu ve stáří zhruba jednoho roku s poškozením a deformací levé přední končetiny způsobenou nevhodným uvazováním.

Slonice měla problémy s předními končetinami

„Jednalo se o slůně odebrané příliš brzy od matky, což se postupně během života projevilo různými zdravotními komplikacemi a problémy, jako je nedostatečný růst, hormonální disbalance, artróza pánevních končetin a přetěžování končetin hrudních,“ uvedla již dříve Vrabcová.

V posledních letech se Kala potýkala zejména s četnými zdravotními problémy a onemocněními předních končetin, jako jsou záněty nehtového lůžka či meziprstních žláz, praskliny nehtů a hnisavé abscesy chodidel, které se přes veškerou péči veterinárních lékařů a chovatelů nedařilo uspokojivě léčit.

Sloní noha je podle odborníků kvůli velké hmotnosti zvířete extrémně namáhaný orgán.

Reklama

Výběr článků

Načítám