Hlavní obsah

V radě ústavu pro studium totality bude zasedat i kardinál Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) byl zvolen kardinál Miloslav Vlk, nedostal se do ní naopak bývalý ředitel ústavu Pavel Žáček, ani bývalý člen rady a někdejší velvyslanec Jiří Gruša. Radní ÚSTR zvolili nové členy vědecké rady na návrh nového ředitele instituce Daniela Hermana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Článek

Spolu s Vlkem do vědecké rady zamířil také historik Eduard Stehlík, proděkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík a Michal Kraus. O výsledcích volby informoval místopředseda rady ústavu Patrik Benda.

Stehlík a Kuklík už ve vědecké radě ÚSTR působili. Opustili ji letos na jaře kvůli kontroverznímu bývalému řediteli této instituce Jiřímu Pernesovi. O jejich návratu se začalo hovořit po nástupu Hermana. Ten si mimo jiné vybral Žáčka jako svého poradce, do vědecké rady ÚSTR se ale Žáček nedostal.

Hermana zvolila rada ÚSTR v létě. Po svém nástupu povolal Herman zpět lidi z éry Pavla Žáčka, prvního ředitele instituce, i samotného Žáčka. Herman minulý týden prohlásil, že dosavadní personální změny mají přispět ke stabilizaci ústavu a jsou podloženy jeho záměrem o kontinuitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám